Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Högintressant friidrottssommar att vänta – Yle Sportens expert tror på kanontider också på 100 meter för vintersuccén Lotta Kemppinen

Från 2021
Lotta Kemppinen med Finlands flagga.
Bildtext Lotta Kemppinen har putsat inomhusrekordet på 60 meter två gånger i år.
Bild: Leszek Szymanski

Kommer vinterns stora utropstecken Lotta Kemppinen också att putsa det 37 år gamla nationsrekordet på 100 meter och vad kan vi vänta oss av 18-åriga slägglöftet Silja Kosonen i sommar? Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo ser fram emot en friidrottssommar med framgångar på bred front.

Finlands framgångar i inomhus-EM i friidrott kom inte som någon större överraskning för Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo. Det var till exempel bara en tidsfråga innan Ella Junnila skulle få till det perfekta hoppet och det skedde i höjdfinalen i Polen i söndags.

– Jag har ju sett Ella hoppa i tävlingar i Finland och sett att det finns där, bara det kommer det där rätta tillfället.

Ella Junnila satte nytt finländsk rekord i höjd: "Riktigt perfekt hopp" - Spela upp på Arenan

Junnilas bästa finalhopp – nytt finländskt rekord med 1,96 – gav henne EM-brons och en plats i OS i Tokyo i sommar.

– Det var en pangträff. Där kunde man se att allt fungerade.

Kristian Pullis monsterhopp på 8,24 – nytt nationsrekord det också – kom efter en lite svagare inledning på tävlingen. Enligt Ylöstalo berodde det främst på att han inte har tävlat i vinter.

– När han inledde kvalet med lite mediokra resultat var jag lite orolig att han skulle hoppa på träningsnivå, att det blir mycket kvar i reserven. Men jag visste ju att chansen finns för han hoppade bra i somras och har hoppat bra under träningssäsongen.

– Men han hoppade ju upp sig bra när han fick ut den mentala biten och tävlingsinstinkten.

Se Kristian Pullis jättehopp i inomhus-EM! - Spela upp på Arenan

Flera idrottare nära OS-plats

Ella Junnila och Kristian Pulli sällar sig nu till de friidrottare som klarat OS-gränsen. Totalt har nu åtta friidrottare fixat OS-biljetten. De är:

  • Veli-Matti Partanen, 50 kilometer gång
  • Topi Raitanen, 3 000 meter hinder
  • Antti Ruuskanen, spjut
  • Oliver Helander, spjut
  • Annimari Korte, 100 meter häck
  • Reetta Hurske, 100 meter häck
  • Kristian Pulli, längd
  • Ella Junnila, höjd

Men flera idrottare ligger väldigt nära. Häcklöparen Nooralotta Neziri, som tog en fjärdeplats i inomhus-EM, ligger på en 23:e plats på världsrankningen.

Hon är första löpare som inte spräckt OS-gränsen på 12,84. Enligt Ylöstalo är Neziri helt klart med i OS i Tokyo.

Sara Kuivisto är en annan som ännu jagar OS-gränsen. På damernas 800 meter är kvaltiden 1.59,50. Hon är just nu 46:e på världsrankningen på 800 meter och skulle just nu nätt och jämnt komma med till OS.

"Inte realistiskt att hon putsar nationsrekordet på 100 meter"

Lotta Kemppinen är utan tvekan det stora utropstecknet i vinter. Först putsade hon nationsrekordet på 60 meter hela två gånger och så tog hon ett historiskt EM-silver på samma sträcka.

Se Lotta Kemppinens silverlopp i inomhus-EM! - Spela upp på Arenan

De ivrigaste har redan basunerat ut att Helinä Marjamaas finländska rekordnotering 11,13 på 100 meter, som har hela 37 år på nacken, är i farozonen i sommar. Ylöstalo håller inte riktigt med.

– Lotta löpte 11,45 i fjol somras och jag har förstått att vårsäsongen då inte gick riktigt så bra och att hon hade mera att ge.

– Hon har tagit flera steg framåt sedan dess och kommer säkert att löpa tider som närmar sig det finländska rekordet, men jag tror inte att det är riktigt realistiskt om det inte är riktiga superförhållanden.

Kemppinen har gjort stora framsteg på 60 meter och putsade nationsrekordet till 7,19 och ett par veckor senare till 7,16. Enligt Ylöstalo hänger det väldigt mycket på både genetik och löpteknik om idrottaren kan flytta över framstegen på 60 meter till 100 metersloppet.

– Lotta har en löpteknik och genetik som fungerar bra också för 100 meter. Hon kan bibehålla farten bättre och längre fram i loppet.

– Tider på 11,20 – åtminstone under 11,30 – är jag helt säker på att hon löper i sommar om hon bara får en bra träningsperiod på våren.

18-åriga slägglöftet som kan gå hur långt som helst

Medan friidrottseliten satte nya rekord inomhus i Polen passade 18-åriga Silja Kosonen på att kasta 72,44 – nytt finländskt rekord i slägga och nytt Europarekord för 19-åringar – i vintriga förhållanden i Kaustby.

Silja Kosonen
Bildtext Silja Kosonen har putsat det finländska rekordet redan två gånger
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Ylöstalo tror att vi kommer att se mer av den unga släggkastaren.

– Det ser ut som om hon skulle gå mot de där riktigt långa bågarna i och med att hon i den här åldern kastar så långt och hon utvecklas hela tiden.

– Slägga är en gren där man går ganska spikrakt framåt, men det man inte vet är den mentala sidan. Vad vill hon egentligen på längre sikt?

Bra bredd och mångfald

Efter en minst sagt lyckad inomhussäsong är Ylöstalo nöjd med hur det ser ut för den finländska friidrotten på toppnivån just nu.

Antalet idrottare är kanske färre, men de som har talang och satsar, satsar också väldigt hårt. Grenspektret har också blivit bredare. En utveckling som har gett flera idrottare som klarar sig internationellt.

– Det har jag hoppats på redan i flera år, att Finland skulle ha lite flera idrottare som kommer in på poängplaceringar och finalplatser. Medaljerna fordrar sedan alltid någonting utöver det vanliga.

Diskussion om artikeln