Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-truppen växer: Fem nya idrottare uttagna – Kristian Pulli och Ella Junnila klara för Tokyo efter EM-succén

Från 2021
Ella Junnila med sitt EM-brons.
Bildtext Ella Junnila var en av tre finländska friidrottare som tog medalj i inomhus-EM i Polen. Nu är höjdhopparen OS-klar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tolv idrottare är uttagna – ungefär femtio ska det bli. Det är olympiska kommitténs besked efter att bland annat friidrottarna Ella Junnila och Kristian Pulli fått OS-klartecken.

Med drygt fyra månader till OS-invigningen i Tokyo fick den finländska OS-truppen fem tillskott i dag.

Olympiska kommittén gav simmaren Ida Hulkko, friidrottarna Ella Junnila och Kristian Pulli, ryttaren Henri Ruoste och seglaren Tuula Tenkanen grönt ljus till en OS-resa.

Så sent som förra helgen visade Junnila och Pulli framfötterna. De tog varsin medalj under ett succékantat inomhus-EM för finländsk friidrott.

Dessutom klarade de OS-kvalgränsen i sin gren – Junnila i höjdhopp och Pulli i längdhopp.

Kristian Pulli hoppar längd
Bildtext Kristian Pulli hoppade 8,24 i EM-finalen.
Bild: 2021 Getty Images

Fem nya OS-namn betyder att sammanlagt tolv idrottare har fått en stämplad biljett till Tokyo. I slutet av 2019 valdes Lotta Henttala, Matti Mattsson, Satu Mäkelä-Nummela, Veli-Matti Partanen, Tuuli Petäjä-Sirén, Topi Raitanen och Kaarle Tapper.

"Vill visa stöd till idrottarna"

Mika Lehtimäki – chef i olympiska kommittén – konstaterar att idrottarna som har fått sin OS-biljett inte har en konkurrenssituation i sin gren.

– De fem nya namnen har stora chanser till framgång i Tokyo om de lyckas. Vi vill visa vårt stöd till idrottarna genom att välja dem tidigt och ge dem möjlighet att fokusera på förberedelserna inför OS, säger Lehtimäki i ett pressmeddelande.

– De unga friidrottarnas insatser i inne-EM var ett starkt bevis på den nya generationen som växer fram. Det finns bra tecken i andra grenar också.

OS-start den 23 juli

En intensiv vår väntar för finländska idrottare och många jagar kvalgränser och säkrade OS-platser. Enligt Lehtimäki är en OS-trupp på ungefär femtio idrottare realistisk.

– Riktningen är rätt på vägen mot Tokyo.

Det finns fortfarande frågetecken kring OS-arrangemangen i Japan, men om planen håller avgörs de olympiska spelen mellan den 23 juli och 8 augusti.

Tokyo-OS sköts fram med ett år på grund av coronapandemin.

Diskussion om artikeln