Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

VR inför munskyddstvång på alla tåg

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 12:39.
I bild syns en skulptur "Lyktbärare" utanför Helsingfors tågstation som bär munskydd.
Bildtext Över hälften av VR:s kunder önskar munskyddstvång ombord på tågen, visar en enkät som bolaget har gjort.
Bild: Silja Viitala / Yle

VR inför munskyddstvång på alla sina tåg, meddelar de i ett pressmeddelande. Bolaget ansvarar för alla fjärrtåg och närtågen D, G, M, R, T och Z.

Det här gör man eftersom merparten av VR:s kunder önskar munskyddstvång. Enligt en enkät som bolaget gjort vill 65,5 procent av resenärerna att det ska vara obligatoriskt med munskydd på tågen.

– Enligt undersökningar är risken att bli smittad i kollektivtrafiken väldigt liten om man använder munskydd. Det känns naturligt att införa tvånget i samband med att samhället nu stänger ner, säger Topi Simola som är direktör för passagerartrafiken.

Tågresenärer kan få gratis munskydd på järnvägsstationen i Helsingfors från och med i morgon, torsdag. Personer som av medicinska skäl inte kan använda munskydd behöver inte göra det, skriver VR.

HRT:s närtåg omfattas inte av munskyddstvånget.

– Vi önskar att alla som kan ska använda munskydd och vi rekommenderar det väldigt starkt, säger HRT i en kommentar till Svenska Yle.

VR har rekommenderat användning av munskydd sedan hösten 2020. Användning av munskydd varierar mellan områden. Enligt bolaget använder upp till 90 procent av resenärerna i bästa fall munskydd.

Diskussion om artikeln