Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Realisten Lindgren utesluter inte en fortsättning med landslaget: ”Det är inte fel att drömma om en slutturneringsplats”

Från 2021
En glad Ola Lindgren poserar för kameran efter sitt första träningspass med handbollslandslaget.
Bildtext Ola Lindgren ska förhandla om en fortsättning med Finland efter EM-kvalet.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Handbollslandslagets chefstränare Ola Lindgren vet att vägen till en EM- eller VM-turnering är lång och gropig. ”Mycket ska bli bättre om vi vill dit”, säger svensken som ska diskutera sin fortsättning med Finland efter det pågående EM-kvalet.

Precis som för företrädarna Mikael Källman och Kaj Kekki har det inte varit någon enkel uppgift för Ola Lindgren att träna det finländska herrlandslaget i handboll. Även de otaliga bakslagen på skadefronten har försvårat uppdraget för den 57-åriga svensken.Lindgren vill ändå inte gömma sig bakom återbuden efter att Finland inlett EM-kvalet med två klara förluster.

– Då jag såg lottningen (Danmark, Schweiz och Nordmakedonien) insåg jag att det är väldigt avlägset att kvalificera sig för EM. De här lagen är lite för bra för oss, säger Lindgren till Yle Sporten inför hemmamatchen mot Schweiz.

– Vill vi utvecklas är det de här hårda matcherna vi måste spela. Det ger inte alltför mycket att besegra Cypern med tio mål.

EM-slutturneringen 2022 spelas för andra gången med 24 deltagande nationer. Efter att deltagarantalet utökades från 16 till 24 började en del finländska handbollsvänner drömma om en plats i solen.

Är drömmen för optimistisk?

– Vi ska ha slutturneringen som en vision. Det är inte fel att drömma, men mycket ska bli bättre om vi vill dit. Just nu är det det inte aktuellt och fokus ligger på att utveckla spelet.

Fortsättning lockar – även klubblag intresserar

Ola Lindgren skrev på för Finland sommaren 2019. Kontraktet var av modellen 2+2 och nu är det dags att fundera på fortsättningen.

– Jag stänger inga dörrar. Jag gillar den här utmaningen och tycker att killarna är ambitiösa.

Lindgren, som tränat det svenska landslaget i närmare tio år, sticker inte under stol med att jobbet är utmanande, men samtidigt givande och roligt.

– Vi ska sätta oss ner med förbundsledningen efter kvalet och göra en utvärdering av mina två år som landslagstränare. Sen får vi se var det landar, konstaterar Lindgren och inflikar att han trivs med folket kring laget.

Ola Lindgren har hunnit med mycket inom handbollen, både som spelare och tränare. Senast han fungerat som klubblagstränare var för ett år sedan då han var tvungen lämna egyptiska Al Ahly då coronapandemin satte stopp för säsongen.

Ola Lindgren gestikulerar.
Bildtext Ola Lindgren tränade IFK Kristianstad före uppdragen i Finland och Egypten.
Bild: imago/foto2press/ All Over Press

Enligt Lindgren är det inget måste för honom att träna ett klubblag, men suget finns och intressenterna har hört av sig till Karlskoga där den tidigare försvarsexperten bor.

– Jag är ju handbollstränare, så visst finns suget. Det har varit lite förfrågningar, men inget som riktigt passat familjärt, säger Lindgren som har familj och en liten son att ta hand om i Värmland.

Även om det är tuffare på tränarmarknaden på grund av pandemin, har flera klubbar hört av sig.

– Det kunde sitta helt bra med ett korttidsjobb i arabvärlden, där de kan behöva en tränare för 3–4 månader. Därifrån har det funnits förfrågningar, men också från svenska ligan och lite grann från Tyskland. Jag har ändå inte satt mig i några konkreta förhandlingar, avrundar Lindgren.

Ola Lindgrens Finland möter Schweiz på torsdag. Matchen i Vanda börjar klockan 18 och sänds direkt på Yle Arenan med svenskspråkigt referat.

Diskussion om artikeln