Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pasi Nurminen dömdes till villkorligt fängelsestraff – greppade taxins ratt och styrde i diket

Från 2021
Pasi Nurminen.
Bildtext Pasi Nurminen dömd för rattonykterhet
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Den förre ishockeymålvakten och ishockeytränaren Pasi Nurminen har dömts till ett 75 dagar långt villkorligt fängelsestraff för rattonykterhet och äventyrande av trafiksäkerhet. I september hade Nurminen greppat ratten då han åkte taxi som passagerare, och styrt bilen i diket.

Nurminen åtalades för äventyrande av trafiksäkerhet och grov rattonykterhet. Vid sidan av det villkorliga fängelsestraffet dömdes han även att betala 40 dagsböter som med hans inkomster betydde 240 euro.

Nurminen måste också betala taxichauffören och hans försäkringsbolag 9855 euro och ränta för de skador som uppstod på bilen.

Nurminens berusningstillstånd under händelsen uppmättes till 2,28 promille. Enligt tingsrätten orsakade Nurminens handling en fara för en annan persons säkerhet.

Enligt MTV har Nurminen erkänt sig skyldig till brotten och går med på att betala de krävda ersättningarna.

Petad från Pelicans efter brottsmisstankarna

Pasi Nurminen har gjort en fin karriär som ishockeyspelare både på klubbnivå och i landslaget. Nurminen har spelat i FM-ligan för Pelicans, HPK och Jokerit, i Elitserien för Malmö Redhawks och i NHL för Atlanta Thrashers.

Nurminen var den förste finländska målvakten som erövrade en position som förstemålvakt i en NHL-klubb. Detta skedde då han var Atlantas förstaval säsongen 2002–2003.

I landslaget var Nurminen Lejonens förstamålvakt i VM-turneringen i Tyskland 2001 då Finland tog silver.

Som tränare har Nurminen ansvarat för målvaktsträningen både i Pelicans och i landslaget. Pelicans utsåg Nurminen till vd för klubben i augusti 2020. Efter brottsmisstankarna flyttades ändå Nurminen åt sidan från den uppgiften.

Diskussion om artikeln