Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen är samlad till aftonskola – statsminister Sanna Marin: "Corona-pandemin kan räcka flera år"

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 16:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen dryftar coronaläget i sin aftonskola. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen är samlad till aftonskola i kväll för att diskutera corona- och vaccinationsläget i landet. I morgon kommer regeringen att behandla eventuella nya restriktioner.

Däremot är det inte klart att beslut fattas, konstaterade statsminister Sanna Marin (SDP) då hon kom till Ständerhuset på eftermiddagen.

Marin varnade för att coronaepidemin kan bli långvarig.

- Jag är oroad för vad som händer till hösten och nästa vår, sa Sanna Marin. Det här maratonloppet kanske inte är över till hösten, utan det kan räcka flera år.

Begränsningar i rörelsefriheten har beretts som ett ämbetsärende, men regeringen uppges inte ha fattat beslut om nya begränsningar.

Justitiekansler Tuomas Pöysti.
Bildtext Justitiekanslern Tuomas Pöysti har konsulterats av regeringen, men har inte varit inblandad i beredningen.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Coronainformationen koncentreras till statsrådets kansli

Justitiekansler Tuomas Pöysti har konsulterats om begränsningar av rörelsefriheten, men han har inte deltagit i beredningen.

- Jag har blivit konsulterad om begränsningar i rörelsefriheten, bekräftar Pöysti. Hårda begränsningar av friheter och rättigheter är alltid sista möjliga lösningen.

Grundlagsutskottet har gett gett grönt ljus för regeringens förslag om tillämpningen av beredskapslagen. Det är meningen att lagparagraferna ska tas i bruk i morgon.

- Men koncentrationen av informationen till statsrådets kansli begränsar inte yttrandefriheten, konstaterar Tuomas Pöysti.

Paragraferna ska göra det möjligt för statsrådet att styra kommunikationen i coronaärenden. De gör det också möjligt att omdirigera vårdresurser då det behövs.

Dagens fokus ligger bland annat på hur ministrarna bedömer behovet av ytterligare restriktioner.

Sanna Marin framför mikrofoner på Ständerhusets trappa
Bildtext Marin säger att åtgärderna måste vara rätt avvägda och fungera. Beredningsarbetet pågår, men mera än så ville Marin inte kommentera eventuella begränsningar av rörelsefriheten.
Bild: Statsrådet

Marin: "Beredningen är i full gång"

Regeringen går i kväll igenom den epidemiologiska situationen och vaccineringsläget. Beslut om begränsningar av rörelsefriheten görs inte i kväll.

- Vi har beredningen i full gång, konstaterar statsminister Sanna Marin (SDP). Om de behövs är vi beredda.

Marin säger att åtgärderna måste vara rätt avvägda och fungera. Beredningsarbetet pågår, men mera än så ville Marin inte kommentera eventuella begränsningar av rörelsefriheten.

- Nu måste allt onödigt resande undvikas, betonar statsministern. Om vi skulle ha en lika dålig situation som esterna skulle vi ha över fem tusen smittade per dag.

I morgon behandlar regeringen eventuella nya restriktioner, säger Marin. Däremot är det inte klart att beslut fattas.

Tiede ja kulttuuriministeri Annika Saarikko saapuu säätytalolle.
Bildtext Om restriktionerna inte biter måste vi plocka fram begränsningar i rörelsefriheten, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Saarikko: "Isolering av hela landskap har inte diskuterats"

Inte ens i inofficiella regeringsdiskussioner har isolering av hela landskap diskuterats, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).

- Om restriktionerna inte biter så måste vi plocka fram begränsningar i rörelsefriheten, säger Annika Saarikko.

Före begränsningar i rörelsefriheten kommer på fråga borde begränsningar i kollektivtrafik och användning av munskydd diskuteras, säger Saarikko.

Matti Vanhanen på Ständerhusets trappa, med munskydd.
Bildtext Det har länge varit känt att corona-siffrorna kommer att stiga, konstaterar finansminister Matti Vanhanen (C). Vi måste nu se till att corona-epidemin inte exploderar.
Bild: Statsrådet

Vanhanen: "Finländarna är trötta"

Finansminister Matti Vanhanen ( Centern) konstaterade att finländarna nu är trötta.

- Det länge varit känt att coronasiffrorna kommer att stiga, konstaterar Vanhanen. Vi måste nu se till att coronaepidemin inte exploderar.

70 miljoner euro är reserverade för vaccin, men några nya reserveringar är inte aktuella, konstaterade finansministern då han kom till Ständerhuset.

SFP mest kritiskt

Inom regeringen är det Svenska Folkpartiet som ställer sig mest kritiskt till begränsningar i rörelsefriheten. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kom inte till aftonskolan på Ständerhuset via huvuddörren.

Social- och hälsoministeriets kanslichef Kirsi Varhila sa i Yles tv-program A-studio i går kväll att begränsningar i rörelsefriheten inte är de närmaste veckornas bekymmer. Enligt Varhila är det just nu mest fråga om att göra förberedelser för en situation där ytterligare begränsningar behövs.

Varhila uppgav i går att R-talet har gått ner en aning till 1,2 mot 1,35 förra veckan. Antalet nya fall av covid-19 ökar så länge siffran är över 1,0.

Artikeln uppdateras.