Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Katternas motsvarighet till hiv har påträffats hos katter i Pargas: ”Nog blir man ju orolig om det finns något sådant i byn”

Från 2021
Uppdaterad 11.03.2021 10:35.
Svartgrå katt med gröna ögon.
Bildtext Arkivbild. Ibland kan symptomen vara så milda att det är svårt att upptäcka att katten blivit smittad av fiv.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Några fall av fiv, ett virus som kan drabba katter har påträffats i Egentliga Finland. Bland annat i Pargas har det hittats katter som bär på viruset. Fiv är ett virus som motsvarar hivviruset hos människor, men som drabbar katter.

Föreningen Suomen Löytöeläinten Kummit gick i slutet av februari ut med ett meddelande om att det påträffats katter med fiv på flera platser i Egentliga Finland. Bland annat har katter med viruset påträffats i Somero, Tarvasjoki och Tövsala, men också i Ersby i Pargas. Fiv är katternas motsvarighet till hivviruset för människor.

- Mina katter är innekatter, men vi går ut med dem i koppel varje dag en stund. Jag har inte hört om det här och jag vet inte vad de kan få för symptom, men nu blir man ju orolig om det finns något sådant i byn, säger Ersbybon Gun Engström, som har två katter.

Skärgårdsvägen gör att många i Ersby har innekatter

Engström säger att det finns några katter i Ersby som får gå ute fritt, men de flesta av kattägarna som bor i området har valt att ha sina katter som innekatter. En stor orsak till det är att den livligt trafikerade Skärgårdsvägen finns mitt i byn.

- Vi har haft katter och hundar som har blivit överkörda på Skärgårdsvägen och det är flera i området som råkat ut för samma sak. Speciellt på sommaren är det mycket trafik då många åker ut till skärgården, så för oss är det lugnast att ha våra katter som innekatter, säger Engström.

bild ur dokumentären Kärlekens åker
Bildtext Fiv smittar genom saliv eller blodkontakt. För innekatter är risken att smittas närmast obefintlig.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Smittar via saliv och blodkontakt

Pauliina Pietilä, veterinär i Pargas stad, har inte hört om att fiv har dykt upp i Pargas, men hon medger att enstaka fall dyker upp nu och då. Att det just nu dykt upp fall i Ersby beror troligtvis på att katter har tagits fast i det området.

- Det smittar huvudsakligen via saliv och blodkontakt. Katten kan bli smittad om den blir biten eller attackerad av en katt som bär på viruset. Om kattmamman blir smittad under dräktigheten, så kan smittan överföras till fostren, säger Pietilä.

En katt i en bur.
Bildtext Oftast påträffas fiv hos upphittade katter.
Bild: YLE/Christa Mäkinen

”Viruset kan finnas tyst och snällt inne i katten”

En katt som blivit smittad av fiv kan få feber, rinnande ögon, förstorade lymfkörtlar och nedsatt allmäntillstånd. De här symptomen uppstår oftast genast efter att katten blivit smittad, men lugnar sedan ner sig. Ibland kan symptomen då katten smittas vara så lindriga att det inte märks, men katten kan senare bli sjuk.

- Det är på det sättet ett ganska lömskt virus som kan finnas tyst och snällt inne i katten utan att vi vet om det. Men vi kan ju testa det med blodprov, säger Pietilä.

En katt som bär på viruset kan ändå leva ett bra och långt liv, men det är viktigt att se till att katten inte kommer i kontakt med andra katter, så att viruset inte sprids vidare. Människor eller andra djur kan inte bli smittade av viruset.

”Antagligen finns det enstaka fall också på andra håll”

Även om det just nu dykt upp ett fall i Ersby, betyder det inte att just Ersby behöver ha några fler katter med fiv än vad det finns på andra håll.

- Alltid när det finns djur som rör sig fritt så finns det en risk att viruset kan sprida sig till andra områden. Men antagligen finns det redan enstaka fall också på andra håll, det har bara inte kommit fram, säger Pietilä.

Det finns inget vaccin mot fiv, men genom att ta hand om sin katt och vaccinera den regelbundet kan katten ändå få ett bra grundskydd och leva länge även om den bär på viruset.

- Det är viktigt att vi tar hand om och vaccinerar våra katter och ser till att de inte förvildas. Det är också viktigt att vi steriliserar och kastrerar våra katter, så att populationen hålls under kontroll. Ju fler katter som inte sköts om och får föröka sig fritt, desto större är risken för att den här typen av virus sprids, säger Pietilä.

Diskussion om artikeln