Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arkansas antog lag som förbjuder nästan alla aborter

Från 2021
Uppdaterad 11.03.2021 11:00.
Abortmotståndare utanför Högsta domstolen i Washington.
Bildtext Abortmotståndare demonstrerade utanför USA:s högsta domstol i Washington DC i juni i fjol, efter att domstolen underkänt restriktiva abortlagar som planerades i delstaten Louisiana.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Guvernören i den amerikanska delstaten Arkansas har undertecknat en lag som förbjuder så gott som alla aborter. Arkansas har redan nu en av USA:s hårdaste abortlagar.

Den nya lagen förbjuder aborter också efter våldtäkt eller incest. Abort tillåts enbart om kvinnans liv är i fara.

Förespråkare för rätten till abort vill försöka stoppa lagen i domstol.

Arkansas guvernör Asa Hutchinson medger att avsikten med lagen är att den ska föras vidare till domstol, och att tvisten förs hela vägen upp till högsta domstolen.

Om lagen prövas i högsta domstol är det möjligt att aborträtten skärps på grund av fler konservativa domare

De som vill ha en skärpt abortlag hoppas på att fallet leder till att högsta domstolen häver ett vägledande rättsfall från 1973. Rättsfallet "Roe v. Wade" innebar en milstolpe för den nationella rätten till fri abort för alla amerikanska kvinnor.

Om den lagen omkullkastas kommer enskilda delstater att kunna införa restriktioner i aborträtten.

Högsta domstolen har i dag en konservativ majoritet som förstärktes under president Donald Trumps styre. Trump lyckades tillsätta fler konservativa domare i Högsta domstolen vilket kan tänkas innebära att inställningen till aborträtten är strängare.

Förslaget till restriktioner i aborträtten är inte det första. Många andra republikanska delstater har under de senaste åren försökt ändra på abortlagen.

Källor: Reuters, AFP