Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna har redan håvat in rekordmånga kandidater till kommunalvalet – partiaktiv i Villmanstrand: “Vi har ett sug som aldrig förr”

Från 2021
Sannfinländarna har håvat in rekordmånga kandidater till kommunalvalet: "Vi har ett sug som aldrig förr" - Spela upp på Arenan

I det senaste kommunalvalet fick de ihop 60 kandidater, i år har de kommit upp till det maximala antalet 76 redan två månader före valet. Sannfinländarna har lyckats få ihop flera kandidater än förr i Villmanstrand och samma gäller över hela landet. Statsvetare Åsa von Schoultz tror att partiet nu drar nytta flera år av gräsrotsarbete.

Ett vitt moln av magnesium fyller luften när Krista Bister gnuggar sina händer före sitt klättringspass i Villmanstrand. Hon är ny i staden men ställer redan upp som kandidat i kommunalvalet för Sannfinländarna.

- Det här är nu min hemstad och jag vill påverka frågorna här. Viktigast för mig är att trygga stadsbornas tillgång till motion och mentalvård, särskilt i dessa tider, säger hon.

Att vara sannfinländare känns enligt Bister mera accepterat här i Södra Karelen än i hennes förra hemstad, Helsingfors. Dessutom stärker Sannfinländarna nu sina positioner här. Jämfört med 60 kandidater i valet år 2017, har man inför årets val fått ihop 76 kandidater, vilket betyder alla tiders rekord.

Det vita pulvret på händerna ger ett bättre grepp om klättringsväggen. Också Sannfinländarna har fått ett starkt grepp om kandidatlistorna på många håll i landet.

Redan före det ursprungliga inlämningsdatumet för kandidatlistorna (9.3) hade partiet fått in över tusen flera kommunalvalskandidater än i tidigare val. I och med att valet nu dessutom flyttats framåt, får man tilläggstid fram till den 4 maj för att hitta ännu fler kandidater.

Vi spränger våra rekord lite här och där. Kanske folk vill ha en förändring.

Kai Karhukorpi, Sannf, Villmanstrand

I Villmanstrand behövs det ändå inte. Listan är redan full och alla rymdes inte ens med som ville kandidera, berättar Kai Karhukorpi, fullmäktigeledamot och eldsjäl i Villmanstrand.

- Vi har ett sug som aldrig förr. Vi har bra opinionssiffror och kanske folk nu vill ha en förändring. Vårt parti talar klarspråk och sticker ut som ett alternativt parti, säger sannfinländaren Karhukorpi medan han lastar in högar med partitidningar i bakluckan på sin bil.

Vill bli bland de största i staden

I Villmanstrand hade Sannfinländarna ett stöd på 12,4 procent i kommunalvalet år 2017, medan stödet i hela landet låg på 8,8 procent i snitt. I stadsfullmäktige har Sannfinländarna 6 platser för tillfället, medan Samlingspartiet har 14, SDP 13 och Centern 10 platser.

Målet i sommarens kommunalval är att den sannfinländska gruppen blir dubbelt så stor.

- Tolv är vårt mål och jag litar starkt på att vi når över gränsen på tio, säger Karhukorpi.

Kai Karhukorpi PS Lappeenranta / kuntavaalit 2021
Bildtext Kai Karhukorpi från Sannfinländarna i Villmanstrand vill att partiet ska vara känt för sitt tydliga språk och en kompromisslöshet
Bild: Joni Tammela / YLE

Det är inget blygsamt mål, utan skulle betyda att partiet redan var nära en topposition i stadens fullmäktige.

- Visst ligger det ganska nära till hands. Toppen kräver cirka 13-14 platser. Vi hoppas naturligtvis på det, men får nu se vad rösterna räcker till, säger Karhukorpi.

Valtider är trots allt den bästa tiden i politiken.

Krista Bister, Sannf, Villmanstrand

För trettioåriga Krista Bister är målet att bli invald i den nya hemstadens fullmäktige. På vägen dit vill hon njuta av valfebern. Hon tänker föra kampanj mest på sociala medier, men inte på grund av coronarestriktionerna.

- Jag vill ändå nå ut till de unga, och de finns mest på internet och sociala medier. Jag har också lyckats få en förvånansvärt stor bekantskapskrets här i Villmanstrand på kort tid. Genom den får jag säkert en och annan röst, funderar Bister.

Valet flyttades framåt - Sannfinländarna och statsvetare kritiska

I lördags, bara några dagar innan kandidatlistorna enligt den ursprungliga planen skulle lämnas in, meddelade Justitieministeriet att kommunalvalet flyttas från den 18 april till den 13 juni. Orsaken var enligt ministeriet att man inte ville äventyra hälsosäkerheten, då coronaläget enligt prognoser såg ut att förvärras. Dessutom skulle riskgrupperna hinna vaccineras fram till valet i juni.

Det enda partiet som inte ställde sig bakom beslutet var Sannfinländarna.

Också Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet anser det problematiskt att valet flyttades framåt. Det är viktigt att hålla fast vid regler och tidtabeller när det gäller val, anser hon.

- Beslutet var beklagligt på det sättet att vi nu hamnar i en situation där vi ens spekulerar kring om det fanns annat än pragmatiska skäl bakom beslutet, och vem som kan tänkas gynnas av det. Det undergräver legitimiteten av valet i sig, säger hon.

Åsa von Schoultz: Beslutet att flytta fram kommunalvalet var beklagligt - Spela upp på Arenan

von Schoultz tror ändå inte att det ligger politiska orsaker bakom beslutet att flytta fram kommunalvalet.

- Det ska det inte finnas, och det vore mot alla grundläggande principer i en demokrati att det skulle vara politiska motiv bakom ett sådant beslut, säger hon.

Att Sannfinländarna i ett så tidigt skede har rekordmånga kandidater tror Åsa von Schoultz att beror på flera saker.

- En anledning till att man lyckas är säkert att man ligger bra till i opinionsmätningarna. Ett annat skäl är att man har haft många år på sig att bygga upp en partiorganisation lokalt, vilket är jätteviktigt i kandidatrekryteringen. Nu kan man dra nytta av den, säger von Schoultz.

Sannfinländarna satsar på svenska Österbotten

30:41

Diskussion om artikeln