Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Prakticumlärare efter samarbetsförhandlingar: "Det är många som är ganska besvikna"

Från 2021
Uppdaterad 10.03.2021 21:30.
Prakticums logo på dörr.
Bildtext Efter sju veckor är samarbetsförhandlingarna klara.
Bild: Yle / Hanna Othman

Samarbetsförhandlingarna inleddes i januari och nu är resultaten här – sammanlagt 18 personer som kan bli av med sina jobb och 12 kommer eventuellt att övergå från heltids- till deltidskontrakt.

Samarbetsförhandlingarna inleddes den 21 januari och beror på övergången till årsarbetstid för undervisningspersonalen samt den dåliga ekonomiska situationen.

Det som har pressat på yrkesinstitutets ekonomi är organisationsförändring, yrkesutbildningsreformen, finansieringssystemet för yrkesutbildningen och fastighetskostnaderna.

Prakticum har enheter i både Helsingfors och Borgå. Samarbetsförhandlingarna gäller alla i personalen, i bägge städer.

En hel del uppsägningar

Michael von Bell är lärare på yrkesinstitutet och förtroendevald för de lärare som inte hör till facket. Han representerar också personalen på arbetarskyddet.

Prakticum höll i dag, onsdag, ett möte för sina lärare, där de informerade om samarbetsförhandlingarnas resultat.

– Det kommer tyvärr att leda till en hel del uppsägningar, säger von Bell.

Man med glasögon i närbild.
Bildtext Michael von Bell säger att flera lärare är besvikna över besluten.
Bild: Michael von Bell

Åtta stycken lärare samt fem som arbetar inom administrativa positioner och stödpersonal kommer eventuellt att sägas upp. Dessutom är det fem personer som har deltidsavtal som kommer att ta slut i juni.

Allt som allt är det arton personer som kan bli av med sina jobb och tolv som kommer att övergå från heltids- till deltidskontrakt. Dessutom kommer två ur personalen att gå i pension.

Prakticum räknar med att spara in drygt 360 000 euro i år och strax under 1,2 miljoner euro nästa år på personalbesparingarna.

Det är ännu oklart hur många som sägs upp från enheten i Borgå.

Studerande påverkas också

För de studerande betyder det här att mängden av närundervisning kommer att minska. Enligt von Bell kommer minskningen att vara relativt jämn på alla enheter i Helsingfors och Borgå.

Det kommer även att göras besparingar på andra områden. Bland annat kommer personalens sjukförsäkringar att bli sämre.

– Vi har haft en ganska bra sjukförsäkring.

von Bell säger att minskningarna i närundervisningen påverkar de studerande negativt.

– Då det är svårt att ta sig ut i arbetslivet genom arbetsinlärningen, så kommer vissa studerande att få en lite sämre utbildning.

Prakticums huvudbyggnad i Borgå.
Bildtext Det är fortfarande oklart hur många från enheten i Borgå som kommer att bli av med sina jobb.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Enligt von Bell kommer det antagligen inte att ske uppsägningar på den avdelning som han är lärare inom, utbildningsområdet för Informations- och kommunikationsteknik.

Som förtroendevald har von Bell blivit kontaktad av ett antal lärare efter mötet där yrkesinstitutet informerade personalen om resultaten.

– Det är många som är ganska besvikna på det här. Många kommer ju bli av med jobbet så jag förstår nog att de inte är så hemskt nöjda.

von Bell önskar att regeringen skulle lägga ner mera pengar på andra stadiets utbildning, så att undervisningens kvalitet inte skulle försämras.

– Närundervisningen behövs verkligen.

Prakticums rektor Laila Andersson säger att önskningen fortsättningsvis är att växa i Borgå och att inga linjer kommer att läggas ner där.

– Om vi lyckas få mera studerande, vilket vi ju hoppas på och har en möjlighet till, så har vi en livskraftig utbildning i framtiden också, säger Andersson.

Artikeln uppdaterad 10.3.2021 kl. 21.31 med kommentar av rektor Laila Andersson.

Diskussion om artikeln