Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Akademien och den nazistiska organisationen NMR möttes i rätten på grund av tvist om klassikerskyddet

Från 2021
Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien håller till.
Bildtext Börshuset i Stockholm där Svenska Akademien håller till.
Bild: Yle/Marit Lindqvist

Ett mål som gäller Svenska Akademien, den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR och nätsajten Nordfront inleddes i dag i patent- och marknadsdomstolen i Sverige.

Svenska Akademien har stämt NMR och Nordfront och anser att de har brutit mot det så kallade klassikerskyddet i upphovsrättslagen, som aldrig tidigare har prövats i domstol. Nordfront stäms för att ha publicerat texter av svenska 1800-talspoeter på nätet.

Klassikerskyddet ger Svenska Akademien rätt att ingripa om verk används på ett sätt som man anser att ”kränker den andliga odlingens intressen”. Det här skyddet kan finnas för verk som inte längre omfattas av det grundskydd som gäller i 70 år efter upphovspersonens död.

Svenska Akademien ogillar sammankopplingar av ideologier

Webbplatsen Nordfront anklagas för att vid ett hundratal tillfällen ha publicerat utdrag av författarna Esaias Tegnér, Viktor Rydberg och Verner von Heidenstam samt strofer från Hávamál (ur Eddan).

I sin stämningsansökan säger Svenska Akademien bland annat att Nordfront har kopplat samman författarnas politiska och nationella budskap med NMR:s nutida ideologi.

NMR och Nordfront tillbakavisar samtliga anklagelser och har hävdat att författarna citerats enligt god sed och att citaten inte har förvanskats.

Källor: Dagens Nyheter, Sveriges Radio