Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands nya coronarestriktioner slår hårt mot utsatta barn: "Det är tungt att säga till dem att de inte får komma hit på en tid"

Från 2021
Barn på Bethelkyrkans socialcenter i Tallinn gör läxor tillsammans med socialpedagoger och volontärer.
Bildtext Barn, i det här fallet unga tonåringar, gör läxor tillsammans med pedagoger och volontärer. De här barnen bor på barnhemmet, men de barn som brukar komma till dagcentret här efter skolan får inte komma hit så länge nuvarande restriktioner gäller.
Bild: Gustaf Antell

I Estland börjar de nya strängare coronarestriktionerna gälla på torsdag. Bara i Tallinn finns det tusentals utsatta barn som nu lämnas nästan helt utan stöd. Vi har besökt ett socialcenter som måste stänga sin dagsverksamhet.

– Barnen började genast när vi hörde om de nya restriktionerna ringa och säga att de vill komma hit, men vi måste tyvärr säga nej, säger Mati Sinisaar, som är chef för Betelkyrkans socialcenter i Tallinn.

Estlands coronarestriktioner i ett nötskal

Centret har i 24 år hjälpt utsatta barn och tonåringar i ett av Tallinns fattigaste områden, stadsdelarna Pelgulinn och Kopli.

För tillfället finns här i Betelkyrkans utrymmen ett barnhem med tio barn som av familjeskäl inte kan bo hemma och ett dagcenter för ungefär 25 barn som bor i närheten och behöver en stabil punkt.

– Det är tungt att säga nej till barnen, säger Sinisaar. En del av dem har kommit hit nästan varje dag i flera år för att göra och få hjälp med läxorna, få varm mat och umgås i en trygg miljö.

Restriktionerna förbjuder gruppaktiviteter

Det är dagcentret som nu måste stänga. Det är inte tillåtet att ordna aktiviteter där barn från olika familjer samlas, i synnerhet inte när dagcentret delar utrymmen med barnhemmet.

Det betyder att barnen lämnas ensamma med sina ofta trasiga familjer, utan möjlighet att träffa jämnåriga.

Eftersom många av de här barnen också under vanliga förhållanden lider av oro och ångestkänslor är risken för att de nu ska börja må riktigt illa uppenbar.

Promenader med kompisarna skulle hjälpa

Socialarbetaren Olesja Golenko har jobbat här i femton år. Hon säger att ett problem med restriktionerna är den så kallade 2+2-regeln. Det betyder att man också utomhus bara får röra sig ensam eller parvis.

– Vi har barn från väldigt svåra förhållanden här, säger socialarbetaren Olesja Golenko. Där hemma kan de ha föräldrar med alkohol- eller drogproblem, så de vill inte vara hemma.

Därför brukar barnen redan från låg ålder träffa sina kompisar utomhus.

– De är vana vid att promenera runt med kompisarna, men nu får de inte göra det heller.

När samhället stängde ner förra våren försvann många av de här barnen från samhällets radar.

– Varken vi eller skolan fick kontakt med dem. Ingen visste var de höll hus, säger Golenko.

Barnen känner redan nu att det är jättetungt – de är trötta på allt det här

― Olesja Golenko

– Det handlar om barn som redan innan hörde till riskgruppen för att bli gatubarn, säger Golenko.

Estland har egentligen inte haft några gatubarn alls på snart tjugo år, men ett barn som inte vill eller vågar gå hem och därför driver ensam omkring på gatorna löper stora risker för att det ska gå illa.

– Just nu är de väldigt stressade, säger Golenko, för de känner att vårt dagcenter ger dem den stabilitet i livet de behöver och de känner ångest inför att nu vara tvungna att klara sig själva.

Socialarbetaren Olesja Golenko i sitt kontor på Bethelkyrkans socialcenter i Tallinn.
Bildtext Olesja Golenko. I bakgrunden en påminnelse om att ett barnhem och dagcenter för utsatta barn och ungdomar ibland har problem med aggressivt beteende. "Barnen behöver stabilitet och trygghet."
Bild: Gustaf Antell

Golenko påpekar att många av barnen har bra föräldrar, men att de har problem med att klara sig i dagens samhälle. De känner stor sorg när de inte klarar av att ta hand om sina barn.

– Vi har fått många samtal den här veckan från föräldrar som har bett oss att ge barnen en plats på barnhemmet så länge restriktionerna gäller, säger hon. Vi har skapat plats för två barn här, fler ryms tyvärr inte.

De barn som bor på barnhemmet kommer inte att få åka hem till föräldrarna alls förrän restriktionerna lättar.

– Vi frågade alla dem som bor här och deras föräldrar om de vill vara här och inte se sina föräldrar på åtminstone en månad, kanske mer. De var alla överens om att de vill stanna här, säger Olesja Golenko.

Mati Sinisaar visar barnhemmets utrymmen på Bethelscentret i Tallinn. Här ett rum där två flickor bor.
Bildtext Mati Sinisaar visar barnhemmets utrymmen. Här ett rum där två flickor bor. Enligt Sinisaar finansieras Betelcentret till 98 procent av privata bidrag och utländska donationer. Sedan coronakrisen började har centret fått drygt 9 000 euro i statligt krisstöd.
Bild: Gustaf Antell