Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny sommarföretagssedel ska fostra nya och unga egenföretagare i Kristinestad

Från 2021
En tonåring klipper gräs i en trädgård.
Bildtext Sommarföretagssedeln kan gå till en ung företagare som erbjuder tjänster, som exempelvis trädgårdsarbete.
Bild: Malin Valtonen / Yle

I år har fem Kristinestadsungdomar chansen att få finansiellt stöd för att grunda företag och bli sin egen arbetsgivare. Med den nya sommarföretagssedeln hoppas man väcka företagsandan hos unga.

Sommarjobbssedlar är ett bekant koncept i flera österbottniska kommuner. Med hjälp av sedlarna kan kommuner ge ett finansiellt stöd åt lokala företag som anställer sommarjobbare.

Kristinestadsunga kan starta företag

I Kristinestad har man numera ingen sommarjobbssedel. I stället kan ungdomar ansöka om en fortlöpande ungdomsjobbssedel.

Nytt för i år är att man nu också erbjuder en ny typ av värdesedel som riktar sig till kommunens unga. Sommarföretagssedeln erbjuder fem ungdomar i åldern 15-25 möjligheten att starta eget företag.

Förutom goda företagsråd från företagsrådgivaren Anthony Hannus får den unga företagaren ett stöd på 500 euro. Med sommarföretagssedeln vill man hjälpa unga med företagsidéer att komma i gång och bli sin egen arbetsgivare.

- Vi tycker att vi vill visa att Kristinestad är en kommun som stödjer unga som vill testa på företagande. Och framtidens företagare är ju unga, så dom ska känna att Kristinestad är en bra plats att vara företagare på.

- Det här kan vara första steget i deras utveckling till att bli en heltidsföretagare i framtiden.

En man som ler.
Bildtext Anthony Hannus är företagsrådgivare på Kristinestads näringslivscentral. Han hoppas att sommarföretagssedeln ska locka till sig nya och innovativa företagsidéer.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Möjlighet till förlängning

För att beviljas sommarföretagssedeln måste ungdomen fylla i en ansökan och lämna in den personligen till Hannus. I ansökan ska ungdomen förklara sin affärsplan.

Kraven är bland annat att företaget ska vara registrerat i Kristinestad och vara aktivt minst trettio dagar.

- Men det får gärna fortsätta längre, säger Hannus och tillägger att företaget till och med kan fortsätta tills hösten eller följande sommar.

- Vem vet vad det kan leda till.

Olika företagsidéer välkomna

Idén till en sommarföretagssedel kom från Kouvula där man har ett liknande koncept.

- Vi utvecklade en liten egen variant på vad dom har gjort där. Vi tyckte att det här verkade som en toppengrej, speciellt under corona och när det kanske finns mindre sommarjobb tillgängliga och en möjlighet att skapa nya tjänster och nya varor som inte har funnits förut.

Vilka typer av företag hoppas du att man startar?

- Vi hoppas på en salig blandning. Att allt från sånt som är till för turister och sommarboende till mera lokalt, säger Hannus och föreslår trädgårdsarbete eller att rasta hundar.

- Ett populärt alternativ skulle kunna vara att köra ut mat eller takeaway till sommargäster. Det finns ju egentligen vilka tjänster som helst som man tycker man är intresserad av och man tycker att man kan erbjuda.

Finns det några egenskaper som är bra att ha för att vara ung företagare?

- Att våga tänka i andra banor än att man bara söker sommarjobb. Man tänker i nya banor, vad har potentiella kunder behov av för tjänster och produkter. Vad är det som saknas i staden? Man ska vara lite modig och våga ta för sig, säger Hannus.

Diskussion om artikeln