Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ett år sedan WHO utlyste pandemi – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Två personer går förbi en restaurang. På dörren finns skyltar som meddelar att restaurangen är stängd på grund av coronarestriktioner.
Bildtext Det är nu ett år sedan WHO utlyste en pandemi på grund av coronaviruset.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här är fem nyheter som är bra att känna till den här torsdagen.

Ett år av coronapandemin

Det har nu gått ett år sedan världshälsoorganisationen WHO utlyste en pandemi, till följd av spridningen av coronaviruset. Pandemin är både en hälsokris och en social kris, som har fått stora följder både i Finland och ute i världen.

Vad minns du från coronaåret som gått? Vår tidslinje tar dig tillbaka till de största nyheterna.

Resenärer med munskydd på perrongen vid Helsingfors järnvägsstation.
Bildtext I ett år har vi nu levt med coronapandemin.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Jurist ställer sig kritisk till hur äldre personer erbjuds coronavaccin

Genom ett system där över 80-åringar själva ska boka tid för coronavaccinering riskerar kommunerna att de äldre ställs i en ojämlik position.

I Österbotten är kommunerna rätt säkra på att lyckas fånga upp den stora majoriteten av alla som är 80 år eller äldre. Samtidigt medger de att det finns en liten risk att någon enstaka person faller mellan stolarna.

– Konsekvensen kan bli att rätten till liv hotas, och den risken har varit överhängande under hela epidemin, anser Ulrika Krook som är jurist och universitetslärare vid Helsingfors universitet.

Ulrika Krook, jursit och universitetslärare poserar i en blå kavaj vid Svenska social- och kommunalhögskolan. Det är vinter utanför fönstren, hon ser bestämd ut.
Bildtext Ifall kommunerna inte går ut med tillräckligt klar och tydlig information och om bokningarna inte är tillräckligt lättillgängliga så ställs de äldre i en ojämlik position säger Krook.
Bild: Yle / Axel Rappe

Beredskapslagen behandlas i riksdagen

I dag behandlar riksdagen förordningarna kring att aktivera delar av beredskapslagen.

Med hjälp av de nu aktuella paragraferna kan man bland annat flytta vårdpersonal till akutvården och bryta mot tidsgränserna för hur snabbt man ska vård när det gäller icke-brådskande hälsovård.

Sjukskötare knyter fast ett ansiktsskydd i sjukhusmiljö.
Bildtext Riksdagen ska ta ställning till om det är läge att aktivera delar av beredskapslagen som gör det mjöligt att bland annat bryta mot tidsgränserna för hur snabbt man ska vård när det gäller icke-brådskande ärenden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Efter riksdagsbehandlingen går ärendet tillbaka till statsrådet och sedan till presidenten för stadfästande.

Estlands nya coronarestriktioner slår hårt mot utsatta barn

I Estland börjar de nya strängare coronarestriktionerna gälla i dag. Det innebär bland annat att alla skolor stänger och föräldrar uppmanas att inte föra sina barn till dagis.

I Tallinn finns det tusentals utsatta barn som nu lämnas nästan helt utan stöd. Vi har besökt ett socialcenter som måste stänga sin dagsverksamhet.

– Det är tungt att säga nej till barnen, säger Sinisaar. En del av dem har kommit hit nästan varje dag i flera år för att göra och få hjälp med läxorna, få varm mat och umgås i en trygg miljö.

Barn på Bethelkyrkans socialcenter i Tallinn gör läxor tillsammans med socialpedagoger och volontärer.
Bildtext Barn på Bethelkyrkans socialcenter i Tallinn gör läxor tillsammans med socialpedagoger och volontärer. De här barnen bor på barnhemmet, men de barn som brukar komma till dagcentret efter skolan får inte komma hit så länge nuvarande restriktioner gäller.
Bild: Gustaf Antell

Tio år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima

Tio år efter Fukushima-olyckan - Spela upp på Arenan

I dag har det gått 10 år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan.
Kärnkraftverket Fukushima Daiichi havererade efter att det träffades av en enorm tsunamivåg som utlöstes av en kraftig jordbävning utanför Japans östkust.

I flera dagar spreds radioaktiva ämnen i havet och närområdet.

Uppstädningen av området pågår fortfarande, medan japanerna minns de över 18 000 personerna som miste livet eller försvann i den förödande tsunamin.

Väder

Till en början är det kallt, men den sydliga luftströmmen tilltar och vädret blir mildare.

I landets västra del är det rätt molnigt och lokalt kan det snöa lätt. Temperatur är till en början -7 till -20 grader, men stiger till 0 till -8 på eftermiddagen. I öst och norr klart och uppehåll med temperaturer på -15 till -30 grader på förmiddagen, senare -7 till -13 grader.

Vinden tilltar, på dagen måttlig och byig sydlig till sydostlig vind.

Diskussion om artikeln