Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EMA väntas godkänna Johnson & Johnsons coronavaccin – Finland hoppas få sina första doser i april

Från 2021
En vaccindos ges.
Bildtext Europeiska läkemedelsmyndigheten ska avgöra om Johnson & Johnsons vaccin får säljas.
Bild: Nic Bothma / EPA

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas under torsdagen bevilja försäljningstillstånd till Janssens coronavaccin (företaget hör till bolaget Johnson & Johnson).

– Jag väntar mig nog ett positivt beslut. Vaccinet har ju redan fått försäljningstillstånd i USA. Det är svårt att tro att det efter en lång process skulle uppdagas något som skulle leda till att vaccinet nekas tillstånd, sa THL:s överläkare Hanna Nohynek till Yle i morse.

Efter ett eventuellt försäljningstillstånd av EMA i dag behandlar EU-kommissionen tillståndsfrågan. EU har avtalat med bolaget om sammanlagt 300 miljoner doser vaccin.

– Finland väntar sig få 2,4 miljoner doser och vi väntar oss få någon del av det under april, men exakt hur mycket har inte bekräftats, sa Nohynek.

Underlättar praktiska arbetet

Enligt forskning gjord i USA ger vaccinet ett skydd på över 70 procent mot covid-19. Vaccinet ger också ett bra skydd mot den sydafrikanska virusvarianten, säger Nohynek. Det är positivt eftersom myndigheterna väntar sig att varianterna ökar i antal också i Finland.

– Visst är den ett viktigt tillägg (till vaccineringshelheten). Det handlar om ett adenovirusvektorvaccin där en dos räcker för att ge ett riktigt bra skydd, och det är också en god nyhet vad gäller det praktiska vaccineringsarbetet, sa Nohynek.

Vaccinet kan förvaras i kylskåpstemperatur, vilket också ökat förväntningarna gentemot vaccinet.

Målgruppen ännu oklar

Johnson & Johnson har ansökt om tillstånd för att vaccinet ska kunna ges till personer över 18 år utan övre åldersgräns. Vilka grupper som vaccineras med just det här vaccinet har de finländska myndigheterna inte fattat beslut om.

– Vi hör vilka slutsatser den europeiska läkemedelsmyndigheten drar. Med den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor och THL kommer vi sedan att rekommendera dess användning utgående från försäljningstillståndet, sa Nohynek.

Myndigheterna bedömer också till vem de olika vaccinerna och vaccintyperna riktas.

EMA har hittills beviljat tillstånd till tre coronavirusvacciner, nämligen de som tillverkas av läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech, Moderna samt Astra Zeneca.

Diskussion om artikeln