Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Skadedrabbat Finland vill öppna poängkontot i bottenmötet – Max Granlund och gänget ställs mot superstjärnan Andy Schmid

Från 2021
Uppdaterad 11.03.2021 17:52.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i handboll: FIN - SUI (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Trots skadeproblemen är Finland ute efter en skräll mot Schweiz som slutade på 16:e plats i VM i januari. Ska det bli poäng måste vi göra vår bästa match under min tid, säger landslagstränaren Ola Lindgren.

Vad är det som gäller?

Dagens match är den tredje för båda lagen i det pågående EM-kvalet. Finland har inlett med förluster mot Nordmakedonien och Danmark, medan även Schweiz har kammat noll mot samma motståndare.

De två främsta från kvalgruppen kvalificerar sig för slutturneringen som arrangeras i Ungern och Slovakien i januari 2022. Även de fyra främsta grupptreorna får spela EM-handboll.

Lagen möts för 17:e gången. Finlands saldo är tre segrar, två oavgjorda och elva förluster.

Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i handboll: FIN - SUI (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vem ska man hålla ögonen på?

I Finland kommer det att handla mycket om Max Granlunds distansskytte. Dickenspelaren har haft en lysande start på kvalet med tio mål mot Nordmakedonien och sju fullträffar mot de regerande världsmästarna Danmark.

Benjamin Helander är tillbaka i landslagströjan efter en längre paus och blir intressant att följa. Helander har varit på fint spelhumör i den svenska ligan där han snittat över fem mål per match för sitt Alingsås HK.

Får se vem som startar ute till vänster, Helander eller Teemu Tamminen som toppar FM-ligans skytteliga tillsammans med Max Granlund?

Finland måste klara sig utan Nico Rönnberg, lagkaptenen Miro Koljonen, Oscar Kihlstedt och målvakten Mikael Mäkelä. Alla fyra är skadade.

Kvartetten ersätts av Anthony Hellakoski (GrIFK), Niki Tuominen (GrIFK), Filip Söderlund (Dicken) och Joonas Klama (Bergischer HC/GER).

Den schweiziska handbollsstjärnan Andy Schmid i klubblaget Rhein-Neckar Löwen.
Bildtext Den schweiziska handbollsstjärnan Andy Schmid i klubblaget Rhein-Neckar Löwen.
Bild: imago images/Noah Wedel/ All Over Press

Schweiz har en riktig superstjärna i sina led, mittbacken Andy Schmid. 37-åringen från Rhein-Neckar Löwen har hela fem gånger valts till Bundesligas bästa spelare.

– Jag kan inte ha för stora förväntningar på laget på grund av skadorna, men jag vill se en bättre attityd än mot Danmark. Vi försöker hitta våra försvarspositioner för att kunna stoppa Andy Schmid, som är en av världens bästa mittnior, säger landslagstränaren Ola Lindgren.

Hur bra måste ni spela för att ha en chans?

– Ska vi ta poäng mot Schweiz måste vi göra vår bästa match under min tid som landslagstränare.

I januari jobbade Lindgren som expert för svenska Viaplay.

– Schweiz är riktigt bra, det såg jag under VM, säger han.

Landslagstränaren lyfter även fram namn som Nicola Portner, Alen Milosevic och Lenny Rubin.

När börjar matchen?

EM-kvalmatchen mellan Finland och Schweiz börjar klockan 18.00 och sänds direkt på Yle Arenan. Kristian Karlsson och expertkommentator Olle Stenius kommenterar på svenska.

Lagen möts på nytt på söndag i Schaffhausen vid den tyska gränsen.

Diskussion om artikeln