Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjukvården i Brasilien på knä – Bolsonaro uppmanar folket att "sluta gnälla", och nu träder Lula in på scenen

Från 2021
Jair Bolsonaro hostar i samband med ett besked om inköp av vaccin. Brasilia 10.3.2021
Bildtext Brasiliens president Jair Bolsonaro hostar i samband med ett besked om inköp av vaccin. Brasilia 10.3.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Sjukvården i Brasilien är på gränsen till sammanbrott på grund av det stora antalet coronainsjuknade. Samtidigt rör det på sig i politiken då den förra presidenten Lula da Silva gör en uppmärksammad ny entré på den politiska arenan efter att ha friats av domstol från korruptionsanklagelser.

Coronaviruset har spridit sig mycket snabbt under den senaste tiden och sjukvården i Brasilien dignar under den börda alla insjuknade utgör. Sjukhusen är fyllda till bristningsgränsen och nu får patienterna vård också ute på fältsjukhus.

Vaccineringarna har kommit igång långsamt. Bara två procent av Brasiliens 210 miljoner invånare har vaccinerats.

"Planeringen och hela lägesanalysen har varit bristfällig från början"

– Planeringen och hela lägesanalysen har varit bristfällig från början, och därför är landet inte bättre förberett. Tyvärr är landets president Jair Bolsonaro delaktig i det här eftersom han inte i något skede har tagit viruset på allvar, säger Mikael Wigell, Latinamerikaforskare vid Utrikespolitiska institutet. 

Mikael Wigell
Bildtext Brasilien är illa förberett, säger forskaren Mikael Wigell
Bild: Marek Sabogal / Utrikespolitiska institutet

Brasiliens politiker har inte lyckats samlas kring ett effektivt åtgärdsprogram för att bromsa smittspridningen.

– Det tar tid för politikerna att agera. Nu betalar vi - de fattiga - priset för det, säger en person som nyhetsbyrån AFP talat med.

Demonstration mot president Jair Bolsonaro i Sao Paolo, Brasilien 8.3.2021, med en vädjan om vaccin för alla
Bildtext Demonstration i Sao Paolo med en vädjan om vaccin
Bild: STELLA Pictures / ddp / AOP

President Bolsonaro: "Sluta gnälla"

President Jair Bolsonaro har försökt tona ner hela sjukdomen, och har till och med uppmanat brasilianerna att "sluta gnälla". 

Bolsonaro har ändå en hel hel anhängare – och det kan dels bero på att många är så trötta på hela pandemin.

– Det här kan Bolsonaro spela med, och han utnyttjar också konspirationsteorier. Han har anhängare som inte ens tror på pandemin. Brasilien har blivit ganska polariserat,  och det här påminner lite om situationen i USA under dess tidigare president Donald Trump, konstaterar Mikael Wigell. 

Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva i Genève den 6 mars 2020.
Bildtext Brasiliens tidigare president Lula da Silva gör come back
Bild: AFP / Lehtikuva

Lula da Silva gör comeback: "Följ inte Bolsonaros imbecilla råd"

Samtidigt börjar det röra på sig lite i politiken då den förra presidenten Lula da Silva nu gör en uppmärksammad ny entré på den politiska arenan.

Han är arbetarpartiets ledare och en mycket uppskattad sådan. Han blev dömd till fängelse för korruption men friades nyligen från korruptionsdomarna.   

Mikael Wigell bedömer att Lula da Silva faktiskt har möjlighet att göra politisk comeback – speciellt nu i det här polariserade läget då han utgör en stark motpol till Bolsonaro.

– Lula är väldigt populär på många håll. Framför allt i de lite fattigare samhällsskikten anses han ha varit en väldigt bra president. Han var "en av dem" och han tilltalar många. Lula kan nog hävda sig i den brasilianska politiken ännu.

Lula da Silva är populär. Här talar han i Sao Bernardo do Campo, Sao Paulo 10.3.2021
Bildtext Lula da Silva är populär. Här talar han i Sao Bernardo do Campo, Sao Paulo 10.3.2021
Bild: STELLA Pictures / ddp / AOP

Wigell tror att Lula da Silva antagligen kommer att försöka samla folk från det nu ganska splittrade arbetarpartiet, och att han kan få ihop en koalition av de mindre partierna på vänsterkanten .

– Det kan bli ett bredare upplägg med målet att samla folk mot Jair Bolsonaro, säger Wigell.

Frigivningen av Lula öppnar många sår i det demokratiska systemet i Brasilien

Lula da Silva utmanar alltså president Jaír Bolsonaro. Och Lula har nu uppmanat brasilianerna att vaccinera sig, och att inte följa president  Bolsonaros "imbecilla råd" i samband med hanteringen av pandemin.

En kvinna vaccineras på en "drive-in-vaccineringsplats" i Brasilia 10.3.2021
Bildtext En kvinna vaccineras på en "drive-in-vaccineringsplats" i Brasilia 10.3.2021
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lula själv är upprörd över att han dömdes och fängslades för korruption,  och  i ett tal inför metallarbetarnas förbund sa han nyligen att anklagelserna mot honom är den största orättvisa som har begåtts på 500 år.

Lula sa också att många coronadödsfall kunde ha undvikits om Bolsonaro hade fört en annorlunda politik.
 
President Bolsonaro har för sin del besvarat Lulas utfall med att säga att Lula inte  har något att komma med.  "Lula da Silva ljuger och kommer med desinformation", säger Bolsonaro:

"Domstolsväsendet ter sig lite konstigt"

Enligt Mikael Wigell är domstolsväsendet i Brasilien nu bekymmersamt.

Fallet Lula drar upp gamla oförrätter eftersom många ansåg att det låg politiska motiv bakom åtalen och domarna mot den forna presidenten.

Lula da Silva talar i  Sao Bernardo do Campo 10.3.2021. Han sa sig ha blivit offer för den största juridiska lögnen på 500 år i Brasiliens historia.
Bildtext Lula da Silva ser politiska motiv bakom domstolarnas beslut då de dömde honom till fängelse. Här talar han i Sao Bernardo do Campo 10.3.2021, och säger att han blivit offer för den största juridiska lögnen på 500 år i Brasiliens historia.si
Bild: EPA-EFE/All Over Press

- Frikännandet av Lula öppnar många sår i det demokratiska systemet i Brasilien. Hälften av befolkningen såg ju det som en politisk domstol då Lula da Silva dömdes till fängelse. Den andra sidan såg det som mycket viktigt för demokratin "att en korrupt politiker blir straffad". Och nu har nog frikännandet satt domstolsväsendet i konstig dager.

Lula da Silva kan alltså efter att ha suttit 18 månader i fängelse ställa upp i val i och med att korruptionsdomarna mot honom upphävdes. 

Det finns en rad frågetecken: Hur gick domstolsprocessen egentligen till. Hur ser Brasiliens rättssystem ut i grund och botten? 

Tilltron till både domstolarna och demokratin vacklar

Mikael Wigell påpekar att den brasilianska demokratin annars också vacklar eftersom Bolsonaro som president inte har följt alla demokratiska regler och inte har respekt för rättsstaten.

– Det här är ett problematiskt läge eftersom man har tänkt sig att just domstolsväsendet har varit en så stark demokratisk institution i Brasilien. Det visade sin styrka i det att en så högt uppsatt politiker som Lula faktiskt blev dömd och sattes i fängelse.

Enligt Wigell såg man styrkan i demokratin och ett autonomt självständigt domstolsväsende.

– Men nu håller inte det här resonemanget längre lika bra. Och det här är oroväckande med tanke på demokratins framtid.

Källor: AFP, Reuters, SR