Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Aktias kontanthantering försvinner i Borgå - bankens regiondirektör: "Dagligvaruhandeln har de klart bästa rutinerna för kontanthantering"

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 17:33.
Aktias hus i Borgå
Bildtext Det är bara kontanthanteringen som försvinner hos Aktia i Borgå. Forfarande får man service för mindre bankärenden över disk utan att boka tid.
Bild: Yle/Stefan Härus

Allt fler banker i Borgå gör sig av med kontanthanteringen. Nu är det Aktias tur. Bankkontoret erbjuder annan service - och med rätt låg tröskel. Tidsbokning krävs nämligen bara i samband med större bankärenden.

Det skulle vara fel att säga att Aktias kassatjänster i Borgå upphör. Fortfarande kan man få service över disk. I fredags (12.03) avslutades hanteringen av kontanter.

Till dags dato har banken haft kassa- och kontanttjänster på vardagar mellan klockan 10 och 13.

I ett kundmeddelande motiverar Aktia förändringen med att bankernas roll har förändrats.

I meddelandet konstateras att efterfrågan på personlig finansiell rådgivning har ökat, medan den traditionella hanteringen av dagliga bankärenden - såsom att betala räkningar - numera främst hanteras via digitala kanaler.

Kontanter kan lyftas i K-affärer

Vidare kan man i kundmeddelandet läsa att Aktias kunder kommer att ha tillgång till service inom kapitalförvaltning, finansiering och livskydd.

Men kontanterna då? Var ska de kunder som vill ha kontanter kunna lyfta sådana?

Aktias regiondirektör i Nyland, Oscar Taimitarha, säger att man kan lyfta kontanter i K-livsmedelbutikernas kassor.

yle/ Patrik Schauman
Bildtext Oscar Taimitarha, Aktias regiondirektör i Nyland.

- Dagligvaruhandeln börjar ha de klart bästa rutinerna för kontanthantering. De har bra öppettider, snabba processer och bra säkerhet. Bankernas roll övergår alltmer till rådgivning i större ekonomiska frågor med större transaktioner, säger Taimitarha.

Det här märks också i och med att bankens traditionella kassatjänster utnyttjats allt mindre de senaste åren.

Under coronaåret har användningen ytterligare minskat.

- Kontanttjänsterna försvinner, men vår service i bankkontoret i Borgå fortsätter. I kortare ärenden behöver man inte ens boka tid. Också nu har en stor del av de ärenden som skötts över kassadisken inte alls haft med kontanter att göra, säger Taimitarha.

Butikskassa
Bildtext Kontanter kan lyftas i K-butikernas kassor.
Bild: Yle

Han uppskattar att en handfull till ett tiotal kunder per dag har besökt banken specifikt för att lyfta kontanter eller sätta in pengar på konto.

Tragisk utveckling

När Yle Östnyland besökte bankkontoret var köerna till kassorna långa.

En av de som köar är Margot Grönqvist. Hon har könummer 42. Vid disken betjänas nummer 19, så Margot får vänta på sin tur en bra stund.

Margot Grönqvist utanför Aktia i Borgå
Bildtext Margot Grönqvist passade på att besöka Aktia i Borgå för att avsluta ett konto.
Bild: Yle/Stefan Härus

Att kontanthanteringen upphör på Aktia i Borgå berör inte henne nämnvärt. Hon har knappt över huvud taget utnyttjat dem.

- Jag använder mig av andra banker, men jag har haft ett konto här sedan jag blev född. Det ska nu avslutas, säger Grönqvist.

Överlag tycker dock Margot Grönqvist att det är tragiskt att kassatjänsterna alltmer försvinner från bankerna.

- Det är ledsamt. Själv är jag inte beroende av dem, men jag vet att det finns många sådana som är det, eftersom de inte använder datorer. Dessutom finns det i samhället grupperingar som är beroende av stöd och hjälp och som inte klarar digitaliseringen på egen hand. På ett sätt går utvecklingen åt fel håll, säger hon.

Digitaliseringsvåg på grund av stängningen

Enligt regiondirektör Oscar Taimitarha har reaktionerna över att kontanthanteringen försvinner trots allt varit ganska få.

Däremot har många nu - på grund av bankens meddelande om att kontanthanteringen upphör - gjort slag i saken och till exempel skaffat bankkort. Det kan ha varit en orsak till de långa köerna i banken i torsdags.

- På grund av att kontanthanteringen försvinner skaffar många bankkort och nätbank, och ordnar med direktbetalning för sina räkningar. Därför har vi den senaste tiden haft mera besökare i bankkontoret än tidigare. Vi kan tala om en digitaliseringsvåg bland de kunder som inte använt sig av de tjänsterna tidigare, säger Taimitarha.

Aktias flagga.
Bildtext Är det inte grönt som är Aktias färg? Sorgsvarta Aktiaflaggor vajade i vinden utanför Aktia i Borgå på torsdag.
Bild: Stefan Härus / Yle

Förutom i Borgå har Aktia ytterligare ett kontor i Östnyland som idag fungerar på motsvarande sätt. Det finns i Nickby i Sibbo.

- I Sibbo har vi ett bra fotfäste och en stark kundbas. Servicekontoret där har fungerat bra då kunderna haft frågor som har krävt att man sätter sig ner kring samma bord för att överlägga, säger Taimitarha.

I Sibbo kan man däremot inte stiga in spontant för mindre ärenden - en serviceform som kommer att fortgå i Borgå även om kontanthanteringen försvinner.

Inte bara reducerad service utan lapp på luckan

Aktia är ingalunda den första banken som frångår hanteringen av kontanter i sina kontor.

Tidigare har bland annat Nordea i Borgå slutat hantera kontanter. Det skedde våren 2017.

Nordeas bankkontor i Borgå
Bildtext Många banker har inte bara slutat med kontanthantering utan stängt helt. Nordeas kontor i Sibbo och Lovisa stängdes år 2018. Borgåkontoret finns kvar - men ingen kontanthantering där heller.
Bild: YLE/Rebecca Olin

Drygt ett år senare stängde Nordea sina bankkontor i både Lovisa och Sibbo.

Också Danske bank stängde sitt kontor i Borgå i maj 2020.

Östnylands andelsbank har tre kontor i Östnyland. Av dem är det bara i Borgå man erbjuder kassatjänster.

Handelsbankens enda kontor i Östnyland finns i Borgå. De erbjuder inte kontanthantering i sitt kontor i Konstfabriken. Faktum är att över disk erbjuder banken inte just nu någon service alls.

Kontoret övergick i oktober till distansarbete på grund av coronaviruset. Handelsbanken i Borgå betjänar tillsvidare endast med tidsbokning och digitalt.

Små banker med kassatjänster

I Östnyland finns det också mindre banker som har valt en annan linje, det vill säga man erbjuder också kassatjänster.

De bankerna är Mörskom Sparbank, med kontor bland annat i Borgå, samt Västra-Kymmene Andelsbank.

Västra-Kymmene Andelsbank, med huvudkontor i Elimä, öppnade så sent som i fjol ett bankkontor i Nordeas före detta lokal i Lovisa.

Både där och i bankkontoret i Lappträsk kan man få olika slag av service över disk - också insättning och uttag av kontanter.

- Det är bra att olika banker profilerar sig på olika sätt. Ännu för några år sedan såg alla banker likadana ut i sina tjänsteutbud. Nu ser man olika profileringar som attraherar olika kundgrupper. Det här är hälsosamt för branschen, säger Oscar Taimitarha, regiondirektör för Aktia i Nyland.

Diskussion om artikeln