Saga Furs sålde päls för 2 miljoner euro i timmen: "Vi har sett botten, och nu är vi på väg upp"
Saga Furs nätauktion avslutades på onsdagen med försäljning av blåräv. I år uppgick försäljningen till 104 miljoner euro, det är över tre gånger mer än förra året. - Efterfrågan på minkskinn är större än utbudet, och vi förväntar oss att priserna fortsätter att stiga, säger vd Magnus Ljung.
Förra året drabbades marsauktionen hårt av coronapandemin och den totala försäljningen av skinn landade på 32 miljoner euro. Storköparna Kina och Ryssland drabbades hårt av coronan och det gjorde även modelandet Italien.
Men nu verkar trenden vända.
På Saga Furs virtuella pälsauktionen såldes skinn för 2 miljoner euro per timme. Minken är på det hela taget nu lönsam för producenterna och priset på shadowräv steg också betydligt. Ljung räknar med att blåräven följer efter på nästa auktion.
- Inom ett halvår kommer prisnivån att vara betydligt högre. Vi har sett botten, och nu är vi på väg upp, säger Ljung.
Magnus Ljung säger att han helt tydligt kan se en konjunkturssvängning på alla typer av päls. Men alldeles speciellt vad det gäller minken har utvecklingen varit både snabb och positiv. Inte minst efter att Danmark förbjudit minkuppfödning under ett års tid.
- Det som hänt i Danmark påverkar mera direkt försäljningen av minkskinnen och överlag kan man säga att minken börjar bli lönsam för farmarna, säger Ljung.
Av 2,5 miljoner minkskinn såldes över 90 procent till stigande priser och just nu är efterfrågan på minkskinn större än utbudet säger Ljung.
- I vinter är försäljningen av slutprodukter i mink större än produktionen av minkskinn. Och det var den första gången på ett år som vi hade ett rejält utbud att erbjuda kunderna, säger Ljung.
Ljung säger att inga priser sjönk, och priset på skinnen av bättre kvalitet steg jämfört med i december.
Minkpriser drar med sig rävpriserna
Magnus Ljung säger att den snabba och positiva utvecklingen av
minkpriset också påverkar försäljningen av rävskinn. När priset på minkskinn stiger väljer en del klädtillverkare att övergå till pälsdetaljer i räv.
På så vis dras rävskinnen med i den stigande trenden.
All viträv, så kallad shadowräv, såldes till i medeltal 15 procent högre priser än i december, ungefär 80 euro per skinn. Av blårävsskinnen blev ungefär 80 procent av de 430 000 skinnen sålda.
Arbetsdrygt med virtuell pälsauktion
Årets marsauktion förverkligades i sin helhet online på nätet. Ljung säger att branschen under det senaste året utarbetat fungerande sätt att sköta förmedlingen virtuellt. Men förberedelserna tar tid.
Saga Furs personal har jobbat sju dagar i veckan under drygt tre veckor för att förbereda auktionen. Skinnen filmas och filmerna sänds vidare till spekulanterna. Endast ett fåtal av representanterna finns på plats för att inspektera skinnen.
- Det här sättet kräver mera förarbete och personalen har verkligen jobbat hårt. Men den här gången får man säga att det hårda arbetet lönade sig, säger Ljung.
Även i år var Kina och Ryssland de största köparna av finsk päls. På vissa typer av räv och finnsjubb var Ryssland den allra största köparen.
- Här ser vi inverkan av att oljepriset utvecklats och att den ryska ekonomin småningom återhämtar sig. Vi sålde mycket mera till Ryssland jämfört med förra året, säger Ljung.
Finska farmerna har klarat sig undan coronasmitta
Åtminstone hittills har coronasmittan inte fått fäste på någon finländsk pälsfarm. Magnus Ljung säger att pälsodlarna är ytterst försiktiga för att smittan inte ska ta sig in på farmerna och testningen fortsätter.
- Farmarna är mycket noggranna med vem som släpps in på farmområdet och personalen låter coronatesta sig. Men visst är coronan är ett stort orosmoment, säger Ljung.
Förväntar sig fördubblade priser
Efter några riktigt tuffa år, som toppades med en pandemi, befinner sig pälspriserna nu ungefär på samma nivå som under 2015. Men fortfarande bara halvvägs upp ur svackan om man jämför med år 2012.
Modehus som Versace, Armani och Hugo Boss har redan tidigare meddelat att de bojkottar päls i sina kollektioner. I somras röstade SDP på sin partikongressför att förbjuda pälsnäringen i Finland.
Men Magnus Ljung säger att modehus som Max Mara, Fendi och Louis Vuitton nu utvidgar användningen av päls i sina kollektioner.
Han tror att flera modehus kommer att nappa på trenden.
- När priserna går upp blir päls mera exklusivt, och det är ju just det exklusiva och lyxiga som modehusen lever på, säger Ljung.
Ljung förväntar sig att den positiva trenden håller i sig och att pälsnäringen kommer att stärkas rejält under de närmaste åren.
- Det finns möjlighet att priserna på både mink och räv fördubblas inom ett par år, säger Ljung.