Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johannes Høsflot Klæbo har inte tittat på omtalade reprisbilderna – nu talar han om känslostormen efter femmilen: ”Fokus på vad jag kunde förstöra”

Från 2021
Johannes Høsflot Klaebo i VM.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo var först över mållinjen i VM-femmilen, men blev diskad.
Bild: EPA

Nu pratar Johannes Høsflot Klæbo. Han ville bara slå sönder något efter diskningen i femmilen och är inte enig med juryn, men han vill inte slösa krafter på det.

Flera dagar efter femmilen i skid-VM fanns det fortfarande oklarheter om vem som egentligen hade tagit guldet. Norge överklagade först diskningen mot Johannes Høsflot Klæbo – men valde att backa i går.

Nu berättar den norska skidstjärnan om den händelserika timmen efter målgången och de senaste dagarna.

– Vi var tvungna att vänta länge och det är kanske det värsta. Jag fick det tunga beskedet i juryrummet och då försökte jag bara att kontrollera mig själv och komma bort från andra människor, säger Klæbo i en intervju med NRK.

– Jag har varit arg och besviken. Det har varit en berg- och dalbana. Det har varit tufft, men jag har mina lagkamrater.

Tog tre guld i VM

Klæbo var först över mållinjen i Oberstdorf, men kontakten mellan honom och Aleksandr Bolsjunov var för mycket.

– Jag har inte sett en repris av målgången en enda gång efter att jag kom från juryrummet. Jag har lagt det till handlingarna och ser framåt. Jag har nog aldrig använt så mycket energi på ett lopp som det här.

Programmet är inte längre tillgängligt
Målgången mellan Klæbo och Bolsjunov som hamnade i juryrummet: "Som VAR i fotboll" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Klæbo tog tre guld i skid-VM, men det lyckade mästerskapet fick ett turbulent slut. Han vägrade att prata med medier efter diskningen och medger nu att han inte agerade så rationellt.

– Då hade jag bara fokus på vad jag kan slå och förstöra, men jag fick mycket hjälp av tränaren Arild Monsen. Han kan säga rätt saker och jag var med på vår middag på kvällen för att fira ett makalöst mästerskap.

Inget ont att säga om Bolsjunov

I och med att Klæbo diskades och Bolsjunov bröt staven och tappade farten, så var det ändå en norrman som tog guldet på femmilen i Emil Iversen. Norge tog fem av sex VM-titlar på herrsidan i längdåkningen.

Klæbo har uttryckt sin besvikelse över hur det internationella skidförbundet hanterade situationen. Åsikterna går fortfarande isär.

– Vi är inte eniga och jag ska inte tjata om det. Jag fokuserar på det jag kan göra.

Och relationen med Aleksandr Bolsjunov? Klæbo är bjuden på ryssens bröllop i sommar – och norrmannen har inget ont att säga om Bolsjunov.

– Vi kommer att mötas i många år till och han är en stark åkare som jag hoppas att jag kan slå. Vi får hoppas att vi inte hamnar i en liknande situation.

Världscupen på skidor avslutas den här helgen i Schweiz. Yle direktsänder tävlingarna.

Diskussion om artikeln