Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu har både EMA och kommissionen gett Janssens vaccin grönt ljus - en dos räcker för att färdigvaccinera

Från 2021
Johnson&Johnsonin rakennus Leidenissa, Alankomaissa. Amerikkalaisen yhtiön kehittämä rokote on saamassa myyntiluvan.
Bildtext Fördelen med Janssens vaccin är att en dos räcker för att färdigvaccinera en person.
Bild: Sem van der Wal / EPA

Läkemedelsbolaget Janssens (Johnson & Johnson) coronavaccin får grönt ljus av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Vaccinet blir det fjärde som får EMA:s godkännande.

EMA rekommenderar att Janssens vaccin ska beviljas ett villkorligt försäljningstillstånd för personer över 18 år. I ett pressmeddelande skriver EMA att man efter en noggrann granskning kommit fram till att vaccinet är effektivt, säkert och av hög kvalitet.

Sammanlagt deltog 44 000 personer i EMA:s granskning. Hälften av de testade injicerades med Janssens vaccin och hälften med ett placebovaccin.

EMA:s granskning visade en minskning på 67 procent av antalet symptomatiska covid-19 fall jämfört med dem som hade fått ett placeboläkemedel.

Biverkningarna av vaccinet visade sig vara milda eller moderata. De vanligaste symtomen som uppvisades var smärta vid injektionsstället, huvudvärk, trötthet, muskelvärk och illamående.

Räcker med en dos

Fördelen med Janssens vaccin är att en dos räcker för att färdigvaccinera en person. De tre vaccin som redan fått försäljningstillstånd förutsätter två doser för full effekt.

- Med det senaste positiva utlåtandet kommer myndigheter runtom i Europa att ha ytterligare ett alternativ i kampen mot pandemin och för att skydda medborgarnas liv och hälsa, säger EMA:s verkställande direktör Emer Cooke.

Senare på eftermiddagen bekräftade EU-kommissionen att man auktoriserar vaccinet i enlighet med EMA:s rekommendation.

Det här innebär att vaccinet får ett villkorligt försäljningstillstånd inom EU.

En del av EU:s vaccinupphandling

Janssens vaccin ingår i EU:s gemensamma vaccinupphandling. EU har avtalat med bolaget om 200 miljoner doser vaccin med möjlighet att köpa ytterligare 200 doser.

Finland kan räkna med 2,4 miljoner doser av vaccinet.

Tidigare i veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters om leveransproblem som kan försvåra distributionen av de 55 miljoner doser som utlovats under årets andra kvartal.

Kl: 17:49: Artikeln har uppdaterats med uppgiften om de möjliga leveransproblemen samt att kommissionen också auktoriserar vaccinet. Uppgiften om de sammanlagda leveransmängderna har specificerats.