Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors borgmästare om nuläget och kommande sommar: "Unga vuxna, ta det här på allvar nu"

Från 2021
Jan Vapaavuori intervjuas av Yle. Han är klädd i kostym och munskydd.
Bildtext Vapaavuori säger sig hoppas på en lugn sommar.
Bild: Matti Myller / Yle

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori talade om den snabba smittspridningen i huvudstadsregionen under sin presskonferens i dag.

Enligt Vapaavuori är incidensen i Helsingfors för närvarande 408, vilket är en relativt hög siffra även enligt europeiskt måttstock. Och i Vanda rör sig incidensen – antalet coronafall per 100 000 invånare på 14 dagar – kring 500 just nu.

Till exempel i dag rapporterades 268 nya fall av smitta i huvudstaden.

– Under den senaste veckan har vi haft 1 383 nya fall, men det goda är att ökningen inte längre är riktigt lika snabb som veckan innan, sa Vapaavuori.

Vapaavuori vände sig till alla invånare i Helsingfors när han sa:

– Bästa helsingforsare, vi har i över ett års tid haft att göra med denna pandemi. Vi har haft bättre och sämre tider, större och mindre smittsiffror, mer eller mindre begränsningar. Nu måste alla inse att incidensen är större än vad vi tidigare har uppmätt.

Enligt Vapaavuori har varianterna gjort att viruset sprids snabbt – och att vi har sett i Europa hur man från denna nivå snabbt kommit upp till mycket värre siffror.

Vapaavuori konstaterade att smittan mest sprids bland unga vuxna för närvarande. Till dem riktade han en särskild uppmaning:

– Viruset sprids mest i privata tillställningar och mest bland unga vuxna. Unga vuxna, jag uppmanar er att ta det här på allvar.

"Vi väntar alla på sommaren"

Vapaavuori uppmanar alla stadsbor att vara ytterst restriktiva med sina sociala kontakter ett tag framöver och påpekar att det är vårt eget beteende som avgör hur läget utvecklas.

Ingen ska helst umgås med personer utanför den egna familjen eller enhet som är jämförbar med familjen. Inga större sammankomster tillåts, sa borgmästaren.

– Vi ska vara uppmärksamma, vi ska vara försiktiga så kan vi njuta av sommaren.

Om den kommande sommaren nämnde borgmästaren möjligheten till ett liknande uteserveringsförsök som i fjol somras på Senatstorget.

I år är det tänkt att Kaserntorget ska göras till en terrasshelhet med början i juni.

– Men det beror på hur läget utvecklas. Vi väntar alla på sommaren, låt oss göra en bättre sommar möjlig.

"Vaccinationerna går framåt fast det är lite trögt"

Vapaavuori gläder sig åt att behovet av sjukhusvård har hållits konstant i huvudstadsregionen trots fler konstaterade fall av covid-19.

Enligt honom visar det att man lyckats med vaccineringarna – nu har 85 procent av alla helsingforsare över 80 år fått minst en dos coronavaccin.

Vapaavuori nämnde också att 25 procent av 70-79-åringarna fått minst en spruta och att vaccineringarna av personer i åldern 18-69 i riskgrupp 1 pågår för fullt.

Av alla invånare i Helsingfors har 8,7 procent vaccinerat hittills.

– Problemet är inte att vi inte klarar av att vaccinera, sa Vapaavuori.

För tillfället är sex procent av alla analyserade coronatester positiva.

Personer som har annat än finska eller svenska som modersmål står för 39 procent av alla som testat positivt. Vapaavuori uppgav att brev på arabiska och somali med aktuell information om bland annat vaccineringar skickas iväg till drygt 8 000 hushåll nästa vecka.

Smittspårningen fungerar inte helt som den ska på grund av det stora antalet positiva testsvar, trots att staden har hundratals smittspårare och fler rekryteras hela tiden.

– Det finns dröjsmål med att försätta smittade och exponerade personer i karantän. Smittspårarna kontaktar exponerade i den ordning så att de som mer sannolikt har exponerats får ett samtal först.

Vapaavuori avslutade med att vädja till stadsborna om att de ska använda munskydd då de rör sig ute bland andra människor.

Det duger enligt Vapaavuori inte att 50-70 procent använder munskydd i exempelvis kollektivtrafiken.

– Målet är 100 procent eller nära det.

För anställda vid Helsingfors stad träder skärpta regler om bruk av munskydd i kraft inom kort.