Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Datachef dömd till över tre års fängelse – stal och sålde datorer som helsingforselever skulle ha haft

Från 2021
Skrivning på lärplatta i Pojo Raseborg
Bildtext Elever blev utan digitala läromedel som aldrig nådde skolorna.
Bild: Yle/Anna Savonius

Tidigare datachefen vid utbildningsverket i Helsingfors, Hannu Suoniemi, döms för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning till tre års och tre månaders fängelse. Han är huvudgärningsman i en bedrägerihärva vid utbildningsverket.

Helsingfors tingsrätt har nu gett de första domarna i bedrägerihärvan.

Suoniemi uttnyttjade sin position som datachef vid utbildningsverket till att beställa utrustning som var ämnad för stadens skolor.

Utrustningen nådde dock aldrig skolorna utan levererades direkt till Suoniemi som sedan med hjälp av andra åtalade sålde den vidare.

En annan åtalad, en man i 40-årsåldern, döms till ett års och en månads vilkorligt fängelse för grovt bedrägeri.

Han och Suoniemi erkände brotten och åtalen mot dem behandlades i erkännanderättegång.

Hämmade den digitala utvecklingen i skolorna

Bedrägerierna sträckte sig över ett årtionde, mellan 2006 och 2016.

Sammanlagt misstänktes Suoniemi olovligen ha skaffat IT-utrustning i form av datorer, pekplattor och smarttelefoner till ett värde av nästan nio miljoner euro.

Bedrägerierna kan vara orsak till att digitaliseringen av skolorna i Helsingfors släpade efter, många skolor har saknat tillräckligt med bärbara datorer.

Sällsynt hänsynslöst och grovt

Både polisen och de förtroendevalda fördömde brottet i hårda ordalag när det uppdagades år 2017. Dåvarande utbildningschefen Minerva Krohn (Gröna) jämförde det med att stjäla direkt från skolbarnen.

Suoniemi och den andra åtalade som nu dömts har båda erkänt. För de övriga åtalade i härvan fortsätter behandlingen senare i år.