Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitiekanslern utreder Statsrådets och Fimeas kommunikation om stoppet för Astra Zenecas vaccin i Danmark och Norge

Från 2021
Flera ampuller med vaccin och i förgrunden en injektionsnål som stuckits in i en ampull.
Bildtext Läkemedelsmyndigheten Fimea var inte säkra på hur de fick kommentera nyheten om ett vaccinationsstopp, justitiekanslern utreder.
Bild: Sven Simon / AOP

Justitiekanslerämbetet inleder en utredning kring Statsrådets och Fimeas kommunikation. På grund av Statsrådets riktlinjer uppstod osäkerhet hos läkemedelsverket Fimea på torsdagen om hur de kunde kommentera ett tillfälligt stopp för Astra Zeneca-vaccinet.

Början till allt är Statsrådets vilja att med hänvisning till beredskapslagen koncentrera statsledningens kommunikation till Statsrådet.

Det här orsakade på torsdagen osäkerhet hos Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

På Fimea var man inte säkra på hur man fick kommentera nyheten från Danmark och Norge, om att länderna pausar användningen av Astra Zenecas vaccin.

På Twitter skriver justitiekanslerämbetet att det ska utredas om ibruktagandet av beredskapslagen har orsakat oklarheter och begränsat myndigheternas arbete att förmedla objektiv och aktuell information.

JK påpekar också att koncentrerandet av kommunikationen inte omfattar ett begränsande av yttrandefriheten eller offentlighetsprincipen.

Statsrådets kommunikationschef Päivi Anttikoski skriver att Statsrådet inte dikterat för någon myndighet vad den får säga, och inte kommer göra det i fortsättningen heller.