Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ola Lindgrens hårda dom efter storförlusten i EM-kvalet: "Har inte inställningen som behövs – huvudet hänger för lätt"

Från 2021
Ola Lindgren i EM-kvalmatch.
Bildtext Ola Lindgren hade svårt att hitta mycket positivt efter kvalmatchen mot Schweiz.
Bild: Newspix24 / Handbollsförbundet / Tomi Hänninen

Storförlust i EM-kvalet. Då är förbundskaptenen Ola Lindgren kritisk mot hur spelarna tar motgångar. "Så fort det börjar ta emot lite eller motståndarna går ifrån med några bollar tappar vi jättemycket energi", säger Lindgren till Yle Sporten.

Gång på gång bevisas samma sak i det pågående EM-kvalet: Finland är väldigt långt efter länder som Danmark, Nordmakedonien och Schweiz i handboll.

Senast exemplet kom i kväll. Finland föll med stora siffror mot Schweiz i Vanda.

Förbundskaptenen Ola Lindgren är kritisk efter 32–19 till gästerna.

– Vi har inte inställningen. Så fort det börjar ta emot lite eller motståndarna går ifrån med några bollar tappar vi jättemycket energi. Det handlar mycket om självförtroende, hårdhet och att ha rätt mentalitet på banan, säger han till Yle Sporten.

– Vi har inte det. Huvudet börjar hänga för lätt. Det räcker med att de går ifrån med fyra, fem mål och så tappar vi energi, gör enkla misstag och släpper delar av spelplanen. Vi har inte disciplinen och det händer för mycket saker som inte ska ske – både framåt och bakåt.

"För sena in i situationerna"

Ord och inga visor – och relativt pigge Benjamin Helander skriver under på att det var klasskillnad.

– De utnyttjar alla våra misstag. Vi är helt enkelt för dåliga och låter dem göra det som de är bra på. Och det betyder att Andy Schmid får styra.

Programmet är inte längre tillgängligt
Schweiz slog Finland med klara siffror i EM-kvalet i handboll - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland hade stora problem med Schmid – en av världens allra bästa mittnior. Bundesliga-proffset vände ut och in på Finlands försvar.

– Våra spelare är inte vana med den typen av världsspelare. Vi har förberett oss och tittat på video, men vi har inte den individuella skickligheten för att lösa det, säger Lindgren.

– Vi är för sena in i situationerna. Han vinner hela tiden sin kamp.

Övervägde ni i något skede att gå över till att punktmarkera Schmid?

– Det fungerar inte mot den typen av spelare. Då tar de ut målvakten och spelar med sju spelare framåt. Han är lite för bra för vår nivå.

Några får plus i kanten

Finland fick varken de sköna målvaktsräddningarna eller kontringarna. I stället var det för obeslutsamt i det uppställda spelet.

– Vi får inte till det breda spelet. Vi fastnar i mitten. Stundtals spelar vi helt okej, men vi utnyttjar inte de lägen som vi får. Mot ett sånt här lag måste också halvlägen sitta, säger Helander.

Lindgren ger plus i kanten till Helander på kanten och några till.

– Robin Granlund hittade lite luckor i andra halvlek. Gusten Montonen spelade sin första match här mot ett lag som spelade i VM för några veckor sedan och stod upp.

Finland fick en lektion i kväll. På söndag får laget chansen att visa om de har hittat något botemedel i bortamatchen mot Schweiz.

Diskussion om artikeln