Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Leveransen av coronavaccin från Astra Zeneca till EU halveras på grund av exportförbud

Från 2021
En hand som håller i en vaccinlaska.
Bildtext "Kommer inte på fråga att Astra Zeneca-vaccin fraktas till EU", ska USA ha sagt enligt en EU-tjänsteman nyhetsbyrån Reuters talat med.
Bild: KATIA CHRISTODOULOU/EPA

Astra Zenecas vaccinleveranser till EU halveras under det andra kvartalet, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TV4. Leveranser som skulle ersätta tidigare bortfall uteblir nu på grund av exportstopp.

För en dryg månad sedan hette det att Astra Zeneca skulle missa sitt leveransmål till EU med råge på grund av produktionsproblem. Problemet skulle kringgås med leveranser från andra anläggningar, bland annat i USA, men nu ska USA ha satt stopp för vaccinexporten.

Nyhetsbyrån Reuters har talat med två högt uppsatta EU-tjänstemän, som säger att vaccin inte lämnar landet.

– USA sade åt oss att det inte kommer på fråga att Astra Zeneca-vaccin fraktas till EU, säger en tjänsteman som själv deltagit i samtal mellan EU och USA.

Enligt en högt uppsatt EU-diplomat ska EU-kommissionen också på onsdag ha sagt åt medlemsländerna att de inte ska vänta sig några vaccin från USA "i nuläget".

USA:s president Joe Biden sa på onsdag att USA i första hand ska ge alla amerikaner coronavaccin, men att överskott nog ska skickas utomlands.

Astra Zenecas vaccin är ännu inte godkänt för bruk i USA.

Det är oklart vad exakt som ligger bakom exportstoppet men enligt Reuters EU-källor ska förhandlingar med USA om vaccin fortsätta, sannolikt redan den här veckan.

Stopp för leveranser från Indien också

Astra Zeneca hade också sagt att bortfall kunde ersättas med leveranser från Indien, men enligt vaccinsamordnare Richard Bergström har det blivit exportstopp där också.

Leveranser därifrån var däremot inte precis runt hörnet. Enligt Reuters håller EU:s läkemedelsmyndigheter fortfarande på att godkänna produktionsanläggningarna i Indien.

Det är Serum Institute i Indien som skulle tillverka Astra Zeneca-vaccinen för EU:s behov, och både anläggningen och tillverkningsämnena måste godkännas av EU. En EU-källa uppger för Reuters att processen är "komplicerad".

Astra Zeneca har inte kommenterat nyheten om exportstoppen.

I och med exportstoppen får EU-länderna endast Astra Zeneca-vaccin från anläggningar inom EU. Det här betyder att antalet levererade doser under perioden april-juni sjunker med hälften jämfört med det utlovade.

Källor: TV4, Reuters, Sveriges Radio

Diskussion om artikeln