Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Minst 30 organisationer i Finland har råkat ut för dataintrång – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Användare som loggar in på molntjänsten Office 365.
Bildtext Dataintrånget har drabbat allt från föreningar till börsbolag.
Bild: Yle/Axel Nurmio

God morgon! Här är fem nyheter som är bra att känna till den här fredagen.

Minst 30 organisationer i Finland har råkat ut för dataintrång

Cybersäkerhetscentret uppger för Svenska Yle att åtminstone 30 aktörer i Finland med säkerhet har råkat ut för dataintrång till följd av en sårbarhet i en vanlig slags e-postserver, och totalt kan hundratals organisationer ha drabbats i vårt land.

– Sårbarheten gäller Microsoft Exchange-e-postservrar och är ovanligt allvarlig. Den gäller ovanligt många personer i och med att det handlar om organisationer. Vissa av dem kan till exempel ha tusentals användare, säger Juha Tretjakov, specialsakkunnig på Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Enskilda användare eller konsumenter behöver däremot inte göra något med anledning av det här säkerhetshålet, uppger myndigheten. Men det är inte uteslutet att det kan få konsekvenser för många personer om meddelanden läcks eller uppgifter missbrukas.

Leveransen av coronavaccin från Astra Zeneca till EU halveras på grund av exportförbud

Astra Zenecas vaccinleveranser till EU halveras under det andra kvartalet, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TV4. Leveranser som skulle ersätta tidigare bortfall uteblir nu på grund av exportstopp.

För en dryg månad sedan hette det att Astra Zeneca skulle missa sitt leveransmål till EU med råge på grund av produktionsproblem.

Problemet skulle kringgås med leveranser från andra anläggningar, bland annat i USA, men nu ska USA ha satt stopp för vaccinexporten.

Enligt en högt uppsatt EU-diplomat ska EU-kommissionen också på onsdag ha sagt åt medlemsländerna att de inte ska vänta sig några vaccin från USA "i nuläget".

En hand som håller i en vaccinlaska.
Bildtext "Kommer inte på fråga att Astra Zeneca-vaccin fraktas till EU", ska USA ha sagt enligt en EU-tjänsteman nyhetsbyrån Reuters talat med.
Bild: KATIA CHRISTODOULOU/EPA

President Joe Biden ska se till att alla amerikaner är berättigade vaccin från och med den 1 maj

Alla vuxna amerikaner som vill vaccinera sig mot covid-19 ska kunna ställa sig i kö senast från och med den 1 maj. Det här lovar president Joe Biden i sitt första tv-tal som landets president.

Biden säger också att det nu ser ut som om hans löfte om att vaccinera 100 miljoner amerikaner på 100 dagar håller på att gå i uppfyllelse.

- Om trenden håller ser det ut som att vi inte bara kommer att möta målet utan slå det, redan efter 60 dagar.

Joe Biden
Bildtext Biden betonar att alla inte kommer att kunna få sin första vaccindos direkt den 1 maj, men alla ska ha möjlighet att boka en vaccintid senast från och med då.
Bild: AFP / Lehtikuva

Få lösningar och höga krav trots pandemins påverkan på studerande

Studerande har jobbat på distans till och från under ett års tid. Det tär på både den psykiska och fysiska hälsan och studerande blir omotiverade och tycker att det är jobbigt att inte kunna få närundervisning.

Trots att situationen ser så pass annorlunda är kraven på elever och studerande lika höga som förr. Man måste lära sig lika mycket också på distans och lärandemålen har inte förändrats.

Lärarna har däremot möjlighet att differentiera innehållet inom ramen för läroplanen, menar Inger Damlin som är ordförande för Finlands svenska lärarförbund.

En ung studerande sitter i sängen och studerar.
Bildtext Många av lösningarna som regeringen och andra presenterar hjälper på sikt, men en studerande som i stunden känner sig omotiverad och hjälplös behöver någonting annat.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Attendo om personalkravet på Villa Pentby: "Orimligt att vi tvingas ha mer personal än andra boenden"

Listan på problem som uppdagats på äldreboendet Villa Pentby i Karis är lång. I ett färskt beslut från Regionförvaltningsverket kommer det fram att klienterna fått för dålig mat, många äldre kommer aldrig upp ur sängen, och personalen räcker inte till.

Regionförvaltningsverket kräver att Attendo, bolaget som driver verksamheten, anställer mera personal. Attendo ska ge en rapport om klient- och personalsituationen senast den 30 april.

Attendo medger brister på äldreboendet Villa Pentby, men håller fast vid att de anser att Regionförvaltningsverkets krav på mera personal är orimligt.

En skylt framför en större byggnad där det står Attendo Villa Pentby.
Bildtext Villa Pentby i Karis har nu satts under lupp.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Väder

I dag väntas synnerligen besvärliga trafikförhållanden framför allt i sydvästra och södra Finland. Varning för dåligt väglag gäller också vid västkusten ända upp till Österbotten.

Det blåser och snöar, vid sydkusten kan snöfallet vara ymnigt. Risken för olyckor är hög och störningarna i trafiken kan bli omfattande.

I landets södra och mellersta del är temperaturen mellan +1 och -7 grader, mildast i sydväst. I Landets norra del är det mellan -7 och -14 grader.

Diskussion om artikeln