Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Helsingfors hovrätt: Folkmordsdömde Rwandapastorn blir inte villkorligt frigiven

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 10:10.
Francois Bazaramba.
Bildtext Francois Bazaramba.
Bild: Lehtikuva

Den så kallade Rwandapastorn François Bazaramba ansökte om villkorlig frigivning från fängelset. Han avtjänar ett livstidsstraff för sitt deltagande i folkmordet i Rwanda.

François Bazaramba ansökte om att bli villkorligt frigiven från fängelset. Rättegången ägde rum i Helsingfors hovrätt i januari, och nu har domen fallit.

Bazaramba dömdes till livstids fängelse för folkmord i Helsingfors hovrätt 2012, och har suttit fängslad i snart 14 år.

Bazaramba ansökte om att bli villkorligt frigiven en gång tidigare, i januari 2019, men hans ansökan förkastades också den gången.

Brottet för allvarligt för frigivning i det här skedet

Flera faktorer talade för att Bazaramba borde bli villkorligt frigiven. Till dem hör bland annat hans beteende i fängelset, hans höga ålder, hans försämrade hälsotillstånd och att det har gått en lång tid sedan hans brott.

Enligt en riskanalys finns det heller ingen fara för att Bazaramba skulle göra sig skyldig till något nytt brott mot liv, hälsa eller frihet.

I sin ansökan om att bli villkorligt frigiven har Bazaramba också konstaterat att flera andra personer som dömts för sin delaktighet i folkmordet i Rwanda redan har blivit frigivna.

Hovrätten konstaterar ändå att Bazarambas brott kan anses vara så allvarligt att han borde sitta i fängelset en längre tid än en livstidsfånge i genomsnitt.

Därför kan han inte bli villkorligt frigiven ännu i det här skedet.

Greps i Borgå 2007

Den så kallade Rwandapastorn François Bazaramba kom till Finland 2003 och bosatte sig i Borgå 2006.

Då hans bakgrund undersöktes av dåvarande Utlänningsverket (nuvarande Migrationsverket) uppstod misstankar som ledde till att han häktades.

Enligt tingsrätten beordrade och anstiftade Bazaramba bland annat dödandet av fyra tutsier i mitten av april 1994. Hans syfte ska ha varit att helt eller delvis förinta tutsierna i Rwanda.

Bazaramba själv har nekat till anklagelserna, och besvärade sig till Högsta domstolen som inte tog upp fallet till behandling 2012.

Artikeln uppdaterad kl. 10 med hovrättens motivering.

Diskussion om artikeln