Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Se upp i trafiken! Det varnas för dåligt väglag i landets södra och västliga delar

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 10:22.
Dåligt väglag på Borgå motorväg
Bildtext Arkivbild från Borgå motorväg.
Bild: Carmela Walder / Yle

Ett nederbördsområde för med sig snöyra och varmare temperaturer till Finlands södra och västliga delar. Enligt Yles meteorolog blir sikten dålig och väglaget halt. Ostadigt väder är att vänta hela veckoslutet.

Det är frågan om ett nederbördsområde med snö och regn som sveper över Finland. Området rör sig långsamt norrut. I Twitterinlägget kan du se hur det rör sig. Sedan tidigare rör sig ett annat nederbördsområde över landets mellersta och nordliga delar.

Väglaget betecknas som mycket dåligt i landskapen Egentliga Finland, Nyland och Kymmenedalen, uppger Meteorologiska institutet.

Det gäller också att vara försiktig när man rör sig i trafiken i landskapen Åland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, södra Karelen, Birkaland, södra Österbotten och Österbotten. Där betecknas väglaget som dåligt.

Vädret försämras på eftermiddagen

Vädret försämras ordentligt under eftermiddagen, förklarar Yles meteorolog Anniina Valtonen.

- Sikten försämras och vägarna blir halare, varnar hon.

Vid sydkusten kan det komma mellan 5 till 10 centimeter snö. Det blir också blåsigt på många håll i landet, speciellt vid kusten gäller det att hålla i hatten i blåsvädret.

Varmare väder än i tisdags

I tisdags var väglaget också uselt. Då skedde bland annat en seriekrock i Esbo där med nästan 90 bilar inblandade.

Meteorolog Valtonen förklarar att väglaget som väntas i dag påminner om tisdagens. Det som ändå skiljer dem åt är att det i början av veckan fortfarande var kallt, de nu stigande temperaturerna gör att det bildas snösörja på vägarna. Det kan i sin tur göra väglaget halare.

Ostadigt väder på veckoslutet

Vädret lugnar sig under veckoslutet, men är ostadigt.

På lördag når nederbördsområdet de mellersta delarna av Finland och snö är att vänta i området. Det blir också varmare, i södra Lappland kan temperaturen stiga till 0 grader på söndag.

Ett nytt nederbördsområde anländer till Finland på söndag, säger Valtonen.

Artikeln uppdateras under dagen.

Diskussion om artikeln