Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den stora polishärvan: Den högsta polisledningen frias i hovrätten, Helsingfors expolischef döms till böter

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 12:47.
Mikko Paatero, Robin Lardot, Jukka Riikonen, Lasse Aapio och Jari Aarnio ställs inför rätta.
Bildtext Bland annat Mikko Paatero, Robin Lardot, Jukka Riikonen, Lasse Aapio och Jari Aarnio stod åtalade.
Bild: Lehtikuav/Yle

Hovrätten dömer tre personer i rättegångshärvan om hur polisen i Helsingfors använt sina informationskällor och övervakat dem. De som döms är den tidigare narkotikapolischefen Jari Aarnio, en av hans tidigare underordnade och Helsingfors tidigare polischef Jukka Riikonen.

Det innebär att man delvis gör en annan bedömning än Helsingfors tingsrätt som förkastade alla åtal i juni 2019.

Totalt åtta personer stod åtalade i den stora polishärvan. Åtalen mot den högsta polisledningen förkastades - det vill säga mot den tidigare polisöverdirektören Mikko Paatero, Helsingfors nuvarande polischef Lasse Aapio och Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot.

Helsingfors tidigare polischef Jukka Riikonen och Helsingfors knarkpolis kriminalinspektör döms till böter för tjänstebrott. Även den tidigare narkotikapolischefen Jari Aarnio har gjort sig skyldig till tjänstebrott men domstolen ansåg att de tidigare domar som han fått är tillräckligt straff.

Hovrätten: Fanns inte hinder för att registrera informationskällor

Hovrätten och tingsrätten var överens om att Helsingfors polisinrättning använde sig av källor som borde ha godkänts och registrerats - det vill säga att man inte hade följt reglerna gällande källverksamheten. Skyldigheten att rapportera till ledningen hade inte heller uppfyllts.

Då tingsrätten gav sin dom hänvisade man till att polisen borde ha instiftat ett nationellt källregister, men ett sådant register inrättades först 2018. Man ansåg därför att det inte fanns ett lagenligt tillvägagångssätt för att registrera informationskällorna under tiden åtalen syftar till.

Det här håller inte hovrätten med om utan anser det inte fanns juridiska eller praktiska hinder för att registrera informationskällorna. Hovrätten ansåg även att det fanns straffrättslig grund också fastän det fanns otydligheter kring registreringen.

Utredningen sattes igång 2013

Utredningen inleddes år 2013 då kristdemokraten Päivi Räsänen i egenskap av inrikesminister krävde att man skulle utreda hur Helsingforspolisen använder sig av informationskällor. Det här med anledning av motstridiga uppgifter som dök upp under utredningen mot Jari Aarnio.

Vid tillfället var Lardot chef för Polisstyrelsens brottsbekämpningsenhet och Aapio fungerade som Helsingfors biträdande polischef.

Källor: Yle Uutiset, Helsingfors hovrätt, STT

Artikeln uppdaterades klockan 12.47 med mer info om hur hovrätten resonerat.