Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Meteorologen Anniina Valtonen hatar kyla och får mycket tittarrespons: "Ibland blir jag utskälld för att regnet jag förutspått förstört någons trädgårdsfest"

Från 2021
Uppdaterad 17.03.2021 11:35.
Meteorolog Anniina Valtonen sitter i Efter Nios soffa.
Bildtext Meteorolog Anniina Valtonen är överraskad av sin popularitet.
Bild: Yle

Yles meteorolog Anniina Valtonen har tagit publiken med storm, tack vare sin energiska och naturliga stil att rapportera vädret. Hon får en otrolig kick av att förutspå rätt, och försöker undvika att visa sin besvikelse när hon förutspår väder hon själv ogillar, till exempel kallt vinterväder.

Anniina Valtonen visste att vädret är ett omtyckt samtalsämne, men exakt hur stora känslor det kan väcka förstod hon först när hon började jobba som tv-meteorolog.

– Det händer att jag får samtal där någon anklagar mig för att deras garden party förstörts av vädret, eller för att det blev en regnig midsommar, skrattar Anniina Valtonen.

Som meteorolog på tv är hos ständigt under luppen och får ibland väldigt skarp kritik om nästan vad som helst.

– Vissa tycker att jag rör på mig för mycket, att jag ser ut som en clown när jag ler och att jag står i vägen för östra Finland alltför ofta. Men ibland får jag ros för exakt samma sak som andra ger ris för, så det jämnar ut sig.

På det stora hela får Anniina Valtonen ändå mer ros än ris. Hon har blivit superpopulär som meteorolog och är bland annat nominerad till en Gyllene Venla i kategorin årets bästa programledare.

Populariteten har överrumplat henne själv.

– Det är härligt att bli omtyckt och accepterad, speciellt eftersom jag är helt mig själv i rutan. Någon tycker kanske att en expert inte får vara glad och le i sin roll, men de flesta verkar inte tycka det, säger Anniina Valtonen.

Vissa vädertyper är svårare att förutspå än andra

Som utbildad meteorolog skapar Anniina Valtonen själv sina väderkartor och prognoser. För henne är det alltid spännande att se om hennes prognoser slår rätt.

– Jag får otroliga kicks av när det jag sagt stämmer, säger Anniina Valtonen.

Om något går fel däremot försöker hon lära sig av sina misstag.

– Alla fel är inte heller lika värda, spelar det någon roll om temperaturprognosen missar med ett par grader? Ibland inte, men absolut ifall det är skillnaden mellan minusgrader och plusgrader, säger Anniina Valtonen.

Meteorologi Anniina Valtonen.
Bildtext Anniina Valtonen följer inte vädret på fritiden - förutom för att kolla om hennes prognoser gick rätt.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Olika vädertyper är också olika svåra att förutspå.

– När det är ostadigt väder är det väldigt svårt att ge en fullt tillförlitlig prognos ens en dag framåt. Då går det bara att ge en prognos i stora drag, om är det varmt eller kallt, regnar eller håller upp.

Då det är stora lågtrycksområden kan prognoserna lätt vara tillförlitliga i 3-5 veckor. När det gäller vindar och högtrycksområden är tumregeln att de gäller i två dygn.

– Men på det stora hela är veckoprognosen för temperatur pålitlig till 90 procent och 2-5 veckors prognosen till 80 procent.

Intresse redan som ung

För många meteorologer växer intresset ofta fram i tonåren ur ett allmänt intresse för naturen, men för Anniina Valtonen startade det i en specifik upplevelse som barn.

– Vi var på ett nattflyg på väg hem från en semesterresa när piloten meddelade att det lönar sig att titta ut genom fönstret eftersom vi flyger förbi ett vackert åskväder. Jag kommer ihåg hur jag lutade mig över pappa för att se hur molnen lyste upp himlen, säger hon.

salamoita taivaalla
Bildtext Det var ett stort åskväder som fick Annina Valtonen att intressera sig för meteorologi.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Medan molnen höll ett vackert blinkande party på himlen började Anniina Valtonen fundera på hur piloten kunde veta att åskvädret skulle komma och visste att han skulle navigera runt det.

– Pappa berättade det var meteorologen som informerat piloten. Jag var fascinerad av idén att någon på förhand kan veta vad som kommer att hända. Då visste jag att jag vill bli meteorolog.

Hatar kyla men accepterar vädret

När det kommer till vädret hoppas Anniina Valtonen att vi lite kunde ändra inställning till det. Vi borde vara mera accepterande.

– Vädret är något vi inte kan inverka på. Vi vet att det kommer att snöa, och då handlar det bara om vår egen inställning till det. Det kanske låter som en kliché, men det är frågan om hur vi reagerar och hur vi klär oss, säger hon.

Trots det har Anniina Valtonen en väldigt tydlig åsikt när det kommer till hennes eget favoritväder.

– Jag hatar vinter! Jag fryser lätt, till och med på sommaren, så jag gillar inte kylan och mörkret. Å andra sidan gillar jag inte om det är för hett heller. Drygt 20 grader varmt, vindstilla och solsken är perfekt för mig.

Korrigering 17.3 2021: Vädret kan förutspås i veckor framåt, inte dygn.

Anniina Valtonen medverkar i Efter Nio må 15.3.20201 kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln