Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Färre och ansvarsfullare produkter i årets babylåda – här kan du kika in i den!

Från 2021
Moderskapsförpackning 2021
Bildtext Produkterna har förpackats i en vacker bäddlåda som utformats av Ilona Partanen. Mönstret heter Blåbär med mjölk.
Bild: Lehtikuva

Årets moderskapsförpackning är här! Lådan som i år innehåller plagg i främst neutrala färger, kommer att skickas hem till många förväntansfulla föräldrar. De flesta väljer fortsättningsvis förpackningen framför moderskapsunderstödet.

Här kan du se alla produkter i en video som FPA publicerat.

Årets babylåda rymmer 50 olika produkter. Många av dem är desamma som tidigare år i enlighet med kundernas önskemål, uppger Folkpensionsanstalten.

Moderskapsförpackning 2021
Bildtext Färgerna på plaggen är valda så att de ska vara lätta att kombinera uppger FPA.
Bild: Veikko Somerpuro / FPA

I år har kunderna fått välja mönster på åkpåsen. Det vinnande mönstret, som har bilder med djurmotiv på en ljusgrå botten, fick överlägset flest röster.

Sovpåse med sälar på.
Bildtext Så här se åkpåsen ut i år. Det mönster som vann omröstningen fick 51,1 % av de totalt 1 340 rösterna.
Bild: Veikko Somerpuro / FPA

Många familjer med nyfödda barn vill ha förpackningen framför understödet.

– Moderskapsförpackningens popularitet håller fortfarande i sig. Ungefär 70 procent av alla moderskapsunderstöd delas fortfarande ut i form av förpackningar, säger Johanna Aholainen, förmånschef vid FPA.

Årets babylåda börjar sannolikt delas ut i mars-april.

Ingen febertermometer och filt

I år är antalet produkter något färre än tidigare - sex stycken för att vara exakt. Man har plockat bort till exempel en vadderad overall, en filt och en febertermometer.

– Erfarenheterna av innehållet i förpackningen är viktig information för oss. Vi tar gärna emot respons från kunderna också om förändringarna i förpackningens innehåll, säger Johanna Aholainen, förmånschef vid FPA.

haklapp
Bildtext Nytt för i år är en haklapp med spillficka av silikon - men också en vanlig haklapp finns i förpackningen.
Bild: Veikko Somerpuro / FPA

I den enkät om moderskapsförpackningen som gjordes år 2020 framkom det att kunderna är beredda att pruta på antalet produkter om man på det sättet kan förbättra förpackningens ansvarsfullhet, uppger FPA.

Det här har man haft i åtanke redan vid anbudsskedet, säger Aholainen. FPA ställer vissa minimivillkor för till exempel tillverkningen och valen av material.

Till exempel består en del av bomullsprodukterna till 95 procent av ekologisk bomull. I fem textilprodukter har man delvis använt återvunnet material.

Aalto ska utreda förpackningens koldioxidavtryck

FPA har inlett en utredning av moderskapsförpackningens koldioxidavtryck. Tanken är att man ska kunna använda koldioxidavtrycket som ett upphandlingskriterium.

Utredningen görs i samarbete med kursen Design for Government vid Aalto-universitetet.

Källa: FPA

Diskussion om artikeln