Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Väldigt utmanande ordna studentskrivning för elever i karantän: "Värsta scenariot är att man tvingas neka någon i dörren"

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 15:47.
Jakobstads gymnasium
Bildtext Jakobstads gymnasium.
Bild: YLE/Chanette Härus

Just nu pågår febrilt arbete i de österbottniska gymnasierna. På tisdag inleds årets studentexamensprov och nu försöker man garantera att också de abiturienter som hamnat i coronakarantän ska kunna skriva sina prov.

Men det här ställer en rad olika krav - både på abiturienten själv, på skolan och på hälsovården.

Symtomfri och negativt test

För att abiturienten ska få lämna sin karantän och komma till skolan för att delta i skrivningarna måste hen vara symtomfri och så måste hen ha testat negativt dagen innan provet. Vasa sjukvårdsdistrikt ställer upp med snabbtester så att de abiturienter som drabbas av en sådan här situation faktiskt kan ta ett test och få svar inom ett dygn.

Om allt det här lyckas och abiturienten tar sig till skolan för att skriva sitt prov måste skolan ordna en skild sal med separat ingång och toalett - och förstås personal som är villig att ställa upp och övervaka i salen. Dessutom ska hälsovårdspersonal finnas på plats och kontrollera att abiturienten faktiskt är symtomfri.

Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.
Bildtext Det krävs en hel del för att en abiturient i karantän ska få skriva sitt prov.
Bild: Silja Viitala / Yle

Rektorerna ser problem

Väldigt krävande alltså. Rektorerna är rätt oroliga för om det här ska gå att ordna.

Gunnevi Kiiskinen är rektor i Jakobstads gymnasium. Hon berättar att man ännu på torsdag eftermiddag inte hade fattat beslut om hur man gör i Jakobstads gymnasium och att det är fråga om en stor utmaning.

- Vi ser 3-4 väldigt stora problem med det här. Även om vi lyckas ordna med detta i början av skrivningsperioden, så finns det ingen garanti att det lyckas nästa dag eller nästa vecka, säger Kiiskinen.

Det löser sig i Närpes

I Närpes säger rektor Mikael Snickars i Närpes gymnasium att man senast idag, fredag, ska försöka komma fram till hur man praktiskt ska kunna ordna det hela.

Snickars säger att det som man ännu måste utreda är möjligheterna till extra övervakare. Och även om man lyckas ordna med det så är det ändå inte säkert att det skulle gå vägen i samtliga fall.

- Det värsta scenariot är att man skulle tvingas neka någon i dörren. Och det är ju ett scenario som är troligt i dessa pandemitider, tyvärr.

På fredag eftermiddag säger Snickars att lösningen man kommit fram till är en extrasal för de abiturienter som är i karantän. Man har också sett till att det finns extra övervakare att ta till ifall någon lärare blir sjuk.

Följderna av ett uteblivet prov är att studentexamen skjuts upp till hösten.

För att undvika det här är det många abiturienter som självmant valt att sitta i karantän innan skrivningarna börjar. Men det är ju inte enbart upp till dem - en coronasmittad familjemedlem innebär automatiskt en karantän för hela familjen.

Vasa gymnasium: "Det går att ordna"

Självklart innebär det här en extra stressfaktor i många av de här unga människornas liv just nu, säger rektor Anne Levonen på Vasa gymnasium.

Kvinna i munskydd står på tom och snöig skolgård.
Bildtext Anne Levonen.
Bild: Yle/Markus Bergfors

- Det får ju inte vara alldeles för många skribenter i karantänssalen. Och så ska det finnas övervakande lärare. Det är den biten vi rektorer funderar på hur vi ska lösa, för det är ju också en arbetsskyddsfråga. Där får jag nog helt enkelt se mig om efter frivilliga övervakare, sa Levonen i torsdags.

På fredag eftermiddag kan Levonen berätta att det hela går att ordna och att hon har fått ihop en lista på övervakare.

- Vasa gymnasium och Vaasan lyseon lukio kommer att samarbeta kring detta. Men jag vill fortsättningsvis understryka att det handlar om ett begränsat antal abiturienter som vid behov kan skriva på det här sättet. Vi kan om det behövs använda två karantänssalar.

Levonen säger att begränsningen är 10 personer per karantänssal.

- Jag vill också påpeka att vi måste ta det här en dag i taget. I dagsläget kan jag inte säga att vi klarar av det här ända till slutet. Men vi har en plan, säger Levonen.

I dagsläget verkar det som att inte en enda av Vasa gymnasiums abiturienter sitter i karantän.

- Det verkar lugnt för tillfället. Men situationen kan ju ändra snabbt.

Går inte att testa alltför många

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt och hon berättar att det hela också kan falla på sjukvården.

Det skulle i så fall handla om att det plötsligt kommer för många abiturienter på en gång som behöver snabbtestas. Testet ska tas dagen före skrivning, sen skickas det för analys till Vasa eller Jakobstad, och svaret får abiturienten i sin mobil under samma dag.

Men redan 40 snabbtester i Vasa är för många på ett dygn. Det går inte att analysera fler inom utsatt tid.

Inom sjukvårdsdistriktet är man också väldigt kritiska till rättviseaspekten. Man skulle helst ha sett nationella direktiv som gör att alla abiturienter behandlas lika, men i rådande situation har man försökt ställa upp och ordna med snabbtester så att åtminstone så många ungdomar som möjligt ska få en chans.

Artikeln uppdaterad 12.3 kl. 15.28 med Anne Levonens kommentarer och klockan 15.44 med Mikael Snickars kommentarer.

Diskussion om artikeln