Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrikes förbundskansler antyder ojämlik fördelning av vaccin: "Inte förenligt med EU:s anda"

Från 2021
Sebastian Kurz.

Vid en snabbinkallad presskonferens på eftermiddagen gick Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz ut med misstankar om att alla medlemsländer inte får samma utdelning via EU.s gemensamma upphandlingsmekanism.

Kurz säger att han diskuterat med kollegor i andra huvudstäder och att man kommit fram till att en del medlemsstater fått tillgång till mer vaccin än andra.

- Det är entydigt att en del medlemsländer har mottagit mindre vaccin och andra på motsvarande sätt betydligt mer.

Enligt Kurz finns en risk för att länder som Malta kommer att ha vaccinerat sin befolkning redan i maj medan andra länder måste vänta längre tills befolkningen är vaccinerad.

Kurz uppskattar att Malta kommer att motta tre gånger så mycket vaccin än Bulgarien om den nuvarande utvecklingen fortsätter.

- Det är nödvändigt att vi förhindrar detta eftersom det inte är förenligt med EU:s anda och det politiska målet med den gemensamma vaccinupphandlingen.

Kan fördelas om

Enligt en representant för EU-kommissionen som nyhetsbyrån Reuters citerar är det ändå möjligt för medlemsstater att medlemsstater sinsemellan kan komma överens om att fördela vaccinpartierna mellan sig.

Det här kan leda till att vissa länder får mer av ett visst vaccin och mindre av ett annat.

Kurz utspel avrundar en europeisk nyhetsvecka som till stora delar kretsat kring vaccin.

Gårdagens besked om att uppta Johnson & Johnsons vaccin i EU:s gemensamma portfölj överskuggas av uppgifter om att planerade vaccinleveranser kan försvåras av exportbegränsningar i USA.

Diskussion om artikeln