Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Servicehuset Nova kan gå i konkurs – vädjar till Hangö stad om ändrade villkor

Från 2021
Uppdaterad 16.03.2021 05:07.
En äldre person i rullstol. Bakom honom står en man som håller en hand på hans axel.
Bildtext Servicehuset Nova i Hangö kan gå i konkurs. (Arkivbild).
Bild: LightField

Det finns en risk att servicehuset Nova i Hangö går i konkurs om priset och kraven på vården inte justeras.

Pengarna räcker inte till för vården, meddelar stiftelsen bakom det resurserade boendet i en skrivelse till grundtrygghetsnämnden.

Orsaken är att avtalet med Hangö stad har förändrats efter att det upphandlades gemensamt med de så kallade C10-kommunerna. Det nya avtalet började gälla från och med årsskiftet.

Man far med rumpan upp i trädet på det här viset

Priset per klient och dygn är ungefär det samma som tidigare, det vill säga lite på 130 euro/plats/dygn.

Men enligt det nuvarande avtalet ingår maten åt klienterna i priset, vilket det tidigare inte gjorde. Maten kostar ungefär 12 euro/klient/dygn.

- Jag är förbannad att man kan ställa till det så här för de äldre. Man far med rumpan upp i trädet på det här viset, säger Barbro Wikberg som är ordförande för servicehuset Novas styrelse.

Hon skulle helst se att hela C10-samarbetet skrotades.

- Jag förstår att det har uppkommit för att stora vårdbolag som Attendo och Esperi care har skott sig på systemet. Men nu for det helt åt andra hållet och man skapar bara nöd och elände. Om något ska läggas ner är det C10!

Den så kallade C10-gruppen består av tio kommuner från Hangö till Esbo. Kommunerna upphandlar bland annat äldrevården tillsammans och tanken är att man på det sättet får gemensamma kriterier och riktlinjer för servicen.

Grundtrygghetsnämnden i Hangö beslöt på sitt möte 11.3 att grundtrygghetsdirektören tillsammans med stiftelsen Hangö servicebostäder ska utreda vilka alternativ som kunde vara möjliga i framtiden.

16.3.2021 klockan 5.07 Barbro Wikbergs efternamn är korrigerat.

Diskussion om artikeln