Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö kan få flera festivaler i sommar

Från 2021
Uppdaterad 18.03.2021 14:59.
Publikhav framför utomhusscen en varm sommardag. Många klappar och viftar med händerna.
Bildtext Så här såg det ut på Aurlahti simstrand i Lojo sommaren 2018. Nu planeras festivaler för sommaren 2021 i Hangö.
Bild: Jan Tukiainen

Hangö kan få en festival med gatumat i slutet av juni. Det finns också planer på en musikfestival i slutet av juli.

Hangö hade en pangsommar 2020. Staden fylldes av turister eftersom coronapandemin gjorde det svårt att resa utomlands.

Nu pågår planeringen för sommaren 2021 för fullt. Två stora evenemang ligger hos tekniska nämnden 17.3.

Först ut är en gatumatfestival i Strandparken 23-26.6 2021. Företaget som vill ordna festivalen har tidigare ordnat motsvarande festival på en lång rad finländska orter.

Gourmet Garden säger att de vill skapa ett årligt evenemang som skulle passa hela familjen och locka turister till Hangö. Evenemanget följder de coronarekommendationer som gäller när den ordnas.

Förslaget i nämndens lista är att ansökan om tillstånd att använda Strandparken för festivalen ska godkännas.

Tulludden inte lämpligt för musikfestival

Sämre ser det ut för planerna på att ordna en musikfestival med 3  500-8  000 besökare på Bellevuestranden.

Magnus Ekström från Open sky summer festivals vill ordna en festival med både inhemska och utländska artister 23-24.7 2021.

I första hand skulle festivalen ordnas på Bellevuestranden, den andra platsen Ekström föreslår är östra ändan av Tullstranden.

gräs och hav
Bildtext Naturen på Tulludden är skyddad.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

NTM-centralen har gett ett utlåtande där de konstaterar att det inte går att ordna festivalen på Tullstranden. Områdets natur tål inte att det ordnas stora evenemang.

Staden å sin sida konstaterar att det skulle kräva ett helt år av förberedelser för att kunna ordna en festival på Bellevuestranden.

Det finns bosättning längs stranden, och att ordna med alla tillstånd och trafikarrangemang tar tid. De föreslår istället att festivalen ska ordnas på de så kallade östra bilfälten.

18.3 klockan 14.58 Tekniska nämnden beslöt på sitt möte 17.3 att staden inte kan upplåta området för matfestivalen gratis. Orsaken är att det skulle vara orättvist att vissa får använda stadens område kostnadsfritt, medan andra betalar hyra.

Tekniska nämnden gav jordbyggnadschef Jukka Takala i uppgift att kontrollera vilka priser som gäller och förhandla med arrangören.

Diskussion om artikeln