Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fimea har fått rapporter om blodproppar – utreder samband med Astra Zenecas vaccin: "Vi fortsätter med vaccineringen som vanligt"

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 21:26.
En man blir stucken med en spruta innehållande coronavaccin, av en sköterska i mörkblå kläder och ljusblå gummihandskar.
Bildtext Fimea har fått in sina första rapporter om blodproppar som kan vara kopplade till Astra Zenecas vaccin. Det finns inte ännu några bevis för att det är fallet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Fimea har fått in sina första rapporter om blodproppar som kan vara kopplade till Astra Zenecas coronavaccin. Det här bara en dag efter att Danmark och Norge har pausat användningen av vaccinet på grund av de möjliga allvarliga biverkningarna.

Institutet för hälsa och välfärd undersöker tillsammans med Fimea ifall Astra Zenecas vaccin kan vara kopplat till blodproppar. Institutet granskar nu registeruppgifterna om de som har fått Astra Zeneca-vaccinet. Hittills har ingen koppling med en ökad risk för blodproppar hittats.

Det finns alltså inte tillräcklgt starka bevis för att stoppa användningen av vaccinet.

– Vi rekommenderar att vaccineringen med alla vaccin som har fått försäljningstillstånd fortsätter som normalt, skriver Fimea och institutet i ett pressmeddelande.

Det har tidigare diskuterats om vaccinet är effektivt hos äldre. Finland slopade den övre åldersgränsen på 70 år den här veckan.

EMA undersöker fall av blodproppar

På tisdagen meddelade europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att man undersöker ett fall i Österrike där en person avlidit av flera blodproppar efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

Enligt EMA:s preliminära granskning verkar det inte finnas ett samband mellan vaccinet och blodproppar. Fall av trombos har inte ökat i och med vaccineringarna.

Myndigheten meddelade på torsdagen att Astra Zenecas vaccin kan användas medan undersökningen pågår.

WHO: Ingen orsak att sätta stopp för vaccineringen

Världshälsoorganisationen WHO är inne på samma spår.

– Det finns ingen orsak att stoppa användningen av Astra Zenecas vaccin, säger WHO i ett pressmeddelande.

– Vi har bekantat oss med uppgifterna om dödsfallen. Hittills finns det inga bevis på att ett coronavaccin skulle ha orsakat dödsfall. Astra Zenecas vaccin är utomordentligt, liksom alla andra vacciner, säger WHO:s talesperson Margaret Harris.

WHO:s globala rådgivande kommitté för vaccinsäkerhet har meddelat att de undersöker rapporterna om Astra Zenecas vaccin.

Uppgifter från Storbritannien pekar i samma riktning som WHO. Där har 11 miljoner människor vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, och det har inte visat sig medföra en ökad risk för blodproppar.

Källor: WHO, Fimea, STT, TT

Artikeln uppdaterades 12.3.2021 klockan 21.30 med stycket om Storbritannien.