Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Georg Floyds anhöriga får 27 miljoner dollar i ersättning: "Ett starkt budskap om att polisbrutalitet måste ta slut"

Från 2021
Uppdaterad 13.03.2021 07:17.
En demonstrant håller i en skylt där det står I can't breath
Bildtext Den 46-åriga afroamerikanen George Floyd miste livet i samband med ett polisingripande. Han dog av kvävning då en polis höll knäet mot hans hals.
Bild: Preston Ehrler / AOP

Staden Minneapolis kommer att betala 27 miljoner dollar, eller 22,5 miljoner euro, i ersättning till George Floyds anhöriga. Rättegången mot polisen som står åtalad för att ha dödat George Floyd började på måndag.

– Det här är ett starkt budskap om att polisbrutalitet mot svarta måste ta slut, säger familjens advokat Ben Crump.

Enligt Crump är ersättningen den största uppgörelsen i ett civilmål som har nåtts innan rättegången avslutats.

Uppgörelsen inkluderar 500 000 dollar för grannskapet där Floyd dog. Korsningen där det hände har varit barrikerad sedan han dog.

Kunde inte andas – polisen höll kvar sitt knä

George Floyd dog under ett gripande i Minnesota, USA den 25 maj 2020, misstänkt för att ha använt en förfalskad sedel då han skulle köpa cigaretter.

Polisen Derek Chauvin tryckte sitt knä mot Floyds nacke i nio minuter och trots att han upprepade gånger sade att han inte kan andas hölls knäet kvar och han dog. Chauvin är vit.

Händelsen ledde till protester om rasism och polisbrutalitet i USA. De svepte sedan över världen i internationell skala.

Chauvin åtalas för mord av andra graden och dråp. Han har inte erkänt sig skyldig utan säger att han har handlat som han har lärt sig i polisutbildningen.

Rättegången mot tre övriga poliser som var involverade i gripandet ska börja i augusti.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln