Experter: Coronaepidemin kan bekämpas utan att rörelsefriheten begränsas
Regeringen har förberett begränsningar i rörelsefriheten för säkerhetens skull, även om man fortfarande kan stävja coronavirusets tredje våg med lättare verktyg. Det här säger flera experter till Yle Uutiset.
Till exempel skulle det ur lagperspektiv vara fullt möjligt att införa munskyddstvång och också testandet vid gränserna kunde skärpas. Restauranger stängs, men trots att flera smittokedjor har uppdagats på byggplatser får verksamheten där fortsätta.
Enligt grundlagsexpert Pauli Rautiainen handlar allt i grund och botten om politiska val. Det regeringen inte föreslår, blir inte heller av.
Slappa beslut eller avsaknaden av beslut är också enligt läkare Henri Lampikoski en av orsakerna att coronavirussituationen inte lättat i vårt land. Lampikoski är en av grundarna bakom arbetsgruppen "Eroon Koronasta", ungefär "Bli kvitt coronaviruset".
Evolutionsbiologen Tuomas Aivelo påpekar att om människor rättar sig efter restriktionerna och rekommendationerna så kommer möjliga begränsningar i rörelsefriheten inte göra någon skillnad.
Problem: Coronaviruset stoppas inte vid gränserna
Nuläget: Finländare har alltid rätt att lämna och återvända till sitt hemland. Personer som inte har medborgarskap får komma till Finland om hen “har vägande skäl”. I praktiken betyder det att vem som helst som kan motivera sitt besök släpps in.
Det krävs ett negativt coronatest för att ta sig över gränsen ifall resenären inte har bevis på att hen fått ett sådant senast för tre dagar sedan. Det här trots att ett negativt coronatest inte bevisar till hundra procent att personen inte bär på coronaviruset.
Ett bevis på att man under det senaste halvåret insjuknat av coronaviruset godkänns också.
Det har ändå uppstått förvirrning vid gränserna eftersom det ur laglig synvinkel inte är lätt att tvinga människor till test. Med andra ord följs riktlinjerna om ett negativt coronatest inte i praktiken.
I Finland är det inte heller möjligt att tvinga människor att sitta i karantän i så kallade coronahotell som till exempel Nya Zeeland gjort.
Möjlig lösning: Niina Mäntylä, som är biträdande professor i offentlig rätt vid Vasa universitet berättar att det nog går att tvinga människor att testa sig vid gränserna.
Det här kräver att en läkare på regionförvaltningsverket på basis av medicinska och epidemiologiska orsaker fattar beslut om att alla måste testas då de ska in i landet.
För tillfället har inget regionförvaltningsverk använt den här befogenheten.
Problem: Alla använder inte munskydd
Nuläget: Användningen av munskydd finns inte inskriven i lagen och därför kan myndigheterna endast rekommendera att man använder dem. Företag kan sätta upp egna spelregler i sina utrymmen, varför till exempel VR kan kräva att passagerarna på tågen använder munskydd.
Tidigare har munskyddstvång i butiker också föreslagits, men facken har sagt nej eftersom man upplevt att reglerna är för svåra att övervaka.
Möjlig lösning: En paragraf om munskydd kunde läggas till i smittskyddslagen. Förslag om en sådan paragraf finns i nuläget inte.
Problem: Beslutsfattandet är trögt
Nuläget: Beslutsfattandet gällande coronarestriktionerna går långsamt. Till exempel blev restaurangbegränsningarna verklighet först efter att regeringen utlyst undantagstillstånd i landet.
Möjlig lösning: Regeringen kunde ha stängt restaurangerna utan att utlysa undantagsförhållanden. Det här enligt grundlagsexpert Pauli Rautiainen och biträdande professor i offentlig rätt Niina Mäntylä.
Det här hade varit möjligt på basis av smittskyddslagen, som är fortlöpande i kraft.
Artikeln är en delvis omarbetad version av Elli Tervos artikel "Tarkistimme faktat: Suomi on koronan kolmannessa aallossa, mutta nämä keinot poliitikot jättivät hyödyntämättä koronan torjunnassa". Artikeln översattes av Milli Hellström.