Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strömsötröjan blev en riktig kioskvältare – Lee Esselström är överraskad och glad: "Det är roligt att kunna glädja och inspirera"

Från 2021
Uppdaterad 14.03.2021 13:53.
Lee sitter vid bordet i hobbyrummet. På bordet finns ull, skumgummi, nåltovingsnlar, tulpaner, ljus, ägg och påskgräs.
Bildtext Lee Esselström hade inte kunnat tro att Strösötröjan skulle bli så väldigt populär.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Strömsötröjan har blivit rent omåttligt populär. Mönstersidan har över 400 000 visningar och social medier fylls med Strömsötröjor i olika färgställningar. - Vi har blivit överösta med frågor, kommentarer och kärlek, säger programledaren Lee Esselström som skapat tröjan.

Den 27 januari publicerades mönstret på Strömsötröjan. Sedan dess har webbsidan med mönstret laddats ner över 400 000 gånger. På Instagram finns det över tusen bilder med hashtaggen #strömsötröjan.

- Det är helt ofattbara siffor, jag hade aldrig kunna föreställa mig att tröjan skulle bli så populär. Det är helt otroligt, säger Lee Esselström.

Elin, Jim och Lee sitter på strömsöverandans villa iklädda handstickade tröjor och vantar
Bildtext Lee Esselström omgiven av kollegorna Jim Björni och Elin Skagersten-Ström. Alla klädda i Strömsötröjor.
Bild: Carina Ahlskog /YLE

Roligt att glädja och inspirera

De senaste sex veckorna har Lee Esselström och hennes kollegor haft fullt upp med anledning av just denna tröja. Men det är bara roligt säger hon.

- Det är så roligt att få vara del av något som engagerar, inspirerar och skänker glädje till männisikor, säger Lee.

Varför har då tröjan rönt så stor popularitet? Lee Esselström själv tror att Strömsötröjan ligger helt rätt i tiden, inte minst med tanke på coronapandemin och den sociala distanseringen.

- Det är vetenskapligt bevisat att vi mår bra av att sticka och hålla på med hantverk. Det lugnar hjärnan och frigör goda hormoner som gör att man hålls frisk, och det är ju precis vad vi alla vill, säger Esselström.

Sticka tillsammans trots coronan

Kanske hänger tröjans popularitet också ihop med att vi längtar efter att få vara tillsammans.

- Att sticka samma tröja och bära samma tröja skapar en form av gemenskap i en tid där vi längtar efter att få vara tillsammans, säger Lee.

Man kan också delta i ett sticka-tillsammans-projekt kring Strömsötröjan.

På det här sättet kan man göra något tillsammans på distans, hjälpa varandra och använda samma taggar för sina projekt på sociala medier.

Stickade strömsötröjor i olika färger.
Bildtext Strömsötröjan kan stickats i varierande färger.
Bild: Lee Esselström /Yle

Att garn säljer slut är inget hinder

Också i garnbutiken märks Strömsö-effekten, och att stickning överlag blivit allt mera populärt. Stickning är faktiskt den hobby som flest finländare ägnar sig åt berättar Lee Esselström.

Dine Willför-Wärn som driver garnbutik i Jakobstad kan skriva under på att Strömsötröjan blivit en stor favorit.

- Den har blivit våldsamt populär, säger Willför-Wärn.

Willför-Wärn säger att pandemin gjort att allt fler börjat sticka och Strömsö tröjan är ett rätt så snabbstickat projekt i och med tjockt garn och grova stickor.

- Det går snabbt att sticka Strömsötröjan och så tror jag också att den lokala förankringen gör den så populär, säger Dine Willför-Wärn.

Lee Esselström säger att tanken var att skapa en tröja som är relativt lättstickad så att så mänga som möjligt kan vara med. Dessutom är Strömsötröjan vändbar, det gör att den har en lång livslängd.

- Det enda som kan vara lite knepigt är oket, därför valde jag att använda bara två färger. Men visst är det är en liten utmaning, säger Lee.

Lee, Jim och Elin sitter i salen på Strömsö och stickar.
Bildtext Lee, Jim och Elin stickar tillsammans, alla iklädda varsin Strömsötröja.
Bild: Carina Ahlskog /YLE

Tjocktröjor är jättepopulära

Det är överlag populärt att sticka tjocktröjor just nu, och framför allt är isländska garner mycket eftertraktade. Garnen tar slut i hyllan och Willför-Wärn och hennes anställda jobbar hårt för att få tag på och beställa mera garn.

Lee tipsar om att man kan vara kreativ och byta till andra garnalternativ eller så kan man kan sticka tröjan med två trådar i en tunnare kvalitet.

- Det finns också de som färgat sina egna garn om man inte hittat den färg man vill ha. Det finns lösningar på allt, säger Lee.

Barnmodell är på kommande

Strömsötröjan har fått många att sticka sin allra första tröja och den har hittat sin väg både till Japan, USA och ut i Europa. På publikens begäran har storlekarna utökats så att mönstret nu finns från storlek XS till XXXL.

Och snart är en barnmodell för åldrarna 1 till 8 år på kommande. För den hugade går det att sticka ett matchande set med tröja, sockor och mössa.

Lee Esselström hoppas inspirera allt flera till att greppa stickorna.
Det får ju oss att må bra, inte minst när man ser resultatet av sitt arbete säger Lee.

- Det är lite som ett rus när man är nöjd med det man gjort och själv klarat av att skapa något som man kan dela med andra.

Diskussion om artikeln