Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommarfestivalerna är hotade – regeringen har lovat garantistöd åt arrangörerna men frågan är om det kommer för sent?

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 13:58.
Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. paljon valoja ja savua.
Bildtext Festivalsommaren ser osäker ut, för Ruisrock är en krympt version inte ett alternativ enligt promotorn Mikko Niemelä.
Bild: Nelli Kenttä, YleX

Vaccineringarna är igång och ett beslut om statens garantistöd för evenemangsordnarna torde komma denna vecka. Men frågan är om det är för sent för sommarens festivaler? Allt mer pekar på det, för nu börjar de första festivalavbokningarna rassla in.

Sommarfestivalerna är hotade – regeringen har lovat garantistöd åt arrangörerna men frågan är om det kommer för sent?

7:44

Den här sommaren hotas på samma sätt som förra sommaren bli ett festivalfiasko på grund av coronan. De första som skjutit upp sina festivaler är April Jazz som flyttar till oktober och junifestivalen Kuopio tanssii flyttar till september då man ordnar flera olika evenemangshelheter.

I slutet av förra veckan meddelade också Sideways att man ställer in årets festival helt och hållet och skjuter fram festivalen till sommaren 2022. Bakgrunden till beslutet är regeringens så kallade förbud mot dans och sång som i nuläget gäller till sista juni.

Ett publikhav vid en scen.
Bildtext Sideways var först ut att inhibera den här sommarens festival.
Bild: Sideways

Frågan är om statens garantistöd kommer för sent. Det tycker åtminstone Tuomo Tähtinen, vd för Fullsteam agency.

– I en idealsituation skulle vi ha haft den här apparaturen redan förra hösten. Men bra att det kommer nu, om än lite för sent.

– I till exempel Storbritannien har man gett en klar plan för när restriktionerna kan hävas ifall allt går enligt planerna. Då myndigheterna gav ett klart datum för det här i juni sålde festivalerna i augusti genast slut.

– Ett sådant besked ger en tilltro till både arrangörerna och publiken om att man har ett klart mål i sikte.

För alla festivaler som ordnas i augusti ser det ganska bra ut, men för dem i början av sommaren är det svårare

Pekka Timonen, ordförande för Tapahtumateollisuus ry

Tähtinen oroar sig för den hjärnflykt som redan pågår inom branschen och frågar sig om det finns med tillräckligt med kunnigt branschfolk kvar sommaren 2022.

– Hur ska alla aktörer inom evenemangsbranschen kunna hålla ut tills dess, i synnerhet de som jobbar med festivaler, undrar Tähtinen.

Han är ändå hoppfull kring att Provinssirock som Fullsteam också är arrangör för ska kunna bli av i början av juli. Det gör också arrangörerna för Ruisrock.

– Vi väntar spänt på besked. I Tyskland har flera stora festivaler i juni precis ställt in men ännu vet vi inget om restriktionerna här fortsätter in i juli. Inom en månad borde vi få någon form av besked för att kunna ordna Ruisrock, säger promotorn Mikko Niemelä.

Enligt Niemelä är det inget alternativ att Ruisrock ordnas i begränsat format.

– Att kunna möta andra människor och att kunna röra sig fritt på området är a och o för oss. Om man måste vara rädd för andra festivalbesökare är det inte Ruisrock.

Innokasta yleisöä kolumbialaisartisti J Balvinin keikall Ruisrockissa.
Bildtext Det är ännu oklart om det blir en Ruisrock i sommar, men festivalarrangörerna är hoppfulla.
Bild: Nelli Kenttä, YleX

Nyslotts operafestival ordnar för halva mängden

Nyslotts operafestival har redan tidigare tagit ett beslut om att ordna årets festival för ungefär halva publikmängden under juli månad. Festivalchefen Jan Strandholm litar fortfarande på att festivalen blir av.

– Men inte kan vi heller veta med säkerhet. Det kanske allra största problemet för oss alla i branschen är att det finns en konstant osäkerhet om vad som kommer att ske och när.

Enligt Strandholm är det inte ett alternativ att skjuta upp operafestivalen till hösten, om den inte kan ordnas i juli uteblir den här sommarens festival.

– Om vi får ett klart beslut om att ett garantistöd kommer nu under våren är det okej för vår del.

En leende man i kostym.
Bildtext Jan Strandholm är festivalchef för Nyslotts operafestival.
Bild: Juha Törmälä

"Besked om garantistödet denna vecka"

Näringsminister Mika Lintilä har talat om ett garantistöd där arrangörerna skulle få en del av pengarna tillbaka om restriktionerna uteblir och de inte kan ordna evenemang, en modell som flera andra länder i Europa redan infört.

Pekka Timonen, ordförande för evenemangsbranschens intresseorganisation Tapahtumateollisuus ry har nyligen diskuterat garantistödet med minister Lintilä, och säger att ett besked om stödet torde komma i slutet av den här veckan.

– Jag tror att det kommer kanske torsdag eller fredag, det hoppas jag.

Kommer garantistödet för sent eller går det ännu att rädda delar av festivalsommaren?

– De kunde ha beslutat tidigare, kanske redan i november eller december. För några kommer det försent. Men om vi får klar information den här veckan om hur det fungerar hjälper det dem som inte har bestämt sig ännu.

För alla festivaler som ordnas i augusti ser det ganska bra ut, men för dem i början av sommaren är det svårare, tror Timonen.

– Man måste också komma ihåg att det inte bara är sommaren utan hela det här året som nu borde räddas.

Vad betyder det för hela branschen om också den här sommaren blir en likadan katastrof som förra sommaren?

– Branschen har befunnit sig i kris i ett år och det är redan katastrof, det blir en ännu större katastrof.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen Esplanadin puistossa Helsingissä.
Bildtext Pekka Timonen är vd för evenemangsbranschens intresseorganisation.
Bild: Toni Määttä / Yle

Besked om minister Saarikkos “exitplan”

I november tillsatte undervisnings- och kulturministeriet en arbetsgrupp som ska kunna presentera en “exitplan” för när och hur kultur- och evenemangsbranschen ska kunna öppna upp igen på ett tryggt sätt.

Det har bland annat talats om en trygghetsstämpel för de aktörer som förbinder sig till att följa principerna som arbetsgruppen utarbetat samt ett hygienpass för de besökare som till exempel är vaccinerade.

Enligt Timonen borde också “exitplanen” presenteras inom kort.

– Det är också bråttom med det. Varje vecka och varje dag är viktig just nu för att aktörerna i evenemangsbranschen ska veta vad som händer till näst och vilka regler man bör följa för att restriktionerna ska kunna upphävas.

Evenemangsbranschen har också tillsammans med kyrkan ordnat en nödhjälpsinsamling för dem som jobbar inom evenemangsbranshen.

– Evenemangsindustrin har hjälpt olika branscher genom stödkonserter under åren. Nu har vi själva ett stort problem så kyrkan har inlett en kampanj för dem som har förlorat allt under coronakrisen. Och det är vi tacksamma för, säger Timonen.

Diskussion om artikeln