Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HBL: Pohjola-Nordens generalsekreterare misstänks för fiffel med bilförmån

Från 2021
Uppdaterad 13.03.2021 14:55.
Michael Oksanen.
Bildtext Michael Oksanen säger att oklarheterna om bilförmån och kilometerersättningar är hans tabbe (arkivbild från 2019).
Bild: Amanda Vikman/Yle

Föreningen Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen misstänks för att ha lyft ogrundade kilometerersättningar och för fusk med tjänstebil, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Oksanens direktörsavtal innehåller inga bestämmelser om tjänstebil, men en revision som skatteförvaltningen gjort visar att Oksanen har uppgett att han haft tillgång till en leasad bil. Enligt Skatteförvaltningen har Oksanen därmed haft en bilförmån på mellan 505 och 545 euro.

Skatterevisionen visar också att Oksanen tagit ut alltför stora kilometerersättningar, något som myndigheten betraktar som lön. Pohjola-Norden uppmanades föra in den här lönen i inkomstregistret.

Oksanen har enligt Pohjola-Nordens bokslut från 2019 varit skyldig sin arbetsgivare 7 665 euro. Fordringen har att göra med kilometerersättningarna.

Oksanen säger i en intervju för HBL att oklarheterna om bilförmån och kilometerersättningar är hans tabbe och att det finns ett avtal om att återbetala skulden.

Till Yle säger Oksanen att han har gjort ett misstag då det gäller utbetalda km-ersättningar och användningen av tjänstebilen.

- Jag har erkänt mitt misstag gällande bilbeskattningen och betalat tillbaka det jag är skyldig, säger Oksanen. Men om det finns något annat som ännu är oklart ska jag naturligtvis reda upp det.

Flera personer vittnar också om ett dåligt arbetsklimat och om att Oksanen varit en frånvarande chef. Oksanen säger att han hade rätt att arbeta på distans och att han rört sig mycket på fältet.

Dessutom får Oksanen kritik för sitt sätt att sköta Pohjola-Nordens verksamhet. Många är besvikna hur verksamheten har utvecklats under Oksanens tid.

- Den här kritiken har jag svårt att förstå och blir mycket överraskad då jag läser det som står i HBL, säger Oksanen till Yle Åboland. Ingen på fältet eller inom organisationen har kontaktat mig gällande kritik mot mitt sätt att sköta verksamheten utan alla har varit nöjda.

Oksanen (SFP) är medlem av Kimitoöns kommunfullmäktige och ställer upp för omval i årets kommunalval.

Kan du fortsätta som Pohjola Nordens generalsekreterare och som kommunalvalskandidat i Kimitoön?

- Jag tar inte ställning till det här nu. Varken min roll som generalsekreterare eller min roll som kommunalvalskandidat. Jag vill se hur allt utvecklas och vad som händer innan jag tar ett beslut.

"Vi vill inte spekulera om det som hänt innan vi har mer fakta på bordet"

SFP:s lokalavdelning på Kimitoön vill i det här skedet inte kommentera anklagelserna mot Oksanen men ska ta ett samtal med honom om HBL:s rapportering.

- Vi beslöt inom föreningen att inte kommentera något mer innan vi har mer kött på benen och har all fakta på bordet, säger Ghita Edmark som är ordförande för SFP i Kimitoön. Det är naturligtvis tråkiga nyheter om de stämmer.

Ghita Edmark, ordförande för SFP på Kimitoön.
Bildtext Ghita Edmark hoppas att det här inte får följder för partiets valrörelse.
Bild: Yle/Monica Forssell

Har ni redan diskuterat Oksanens framtid inom partiet och om han fortsättningsvis kan ställa upp som kandidat för SFP i kommunalvalet?

- Vi har inte tagit några beslut ännu men kommer att ha en diskussion med alla inom avdelningen och Oksanen om hur vi går vidare, säger Edmark. Något mer vill jag inte i det här skedet spekulera kring framtiden.

I artikeln i HBL framgår det att det inte är första gången som Michael Oksanen råkat ut för något liknande.

Då Oksanen avgick som generalsekreterare för Finlands svenska idrott tvingades han betala tillbaka ett femsiffrigt belopp till sin tidigare arbetsgivare.

Det här enligt HBL efter en överenskommelse som godkändes av FSI:s dåvarande styrelseordförande Jan-Erik Enestam.

Jan-Erik Enestam i brun tweed-kavaj utanför ett tegelhus.
Bildtext Jan-Erik Enestam vill inte kommentera då Yle ringer upp. Det finns inget att kommentera anser Enestam.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Både Oksanen och Enestam är kända och verksamma SFP-politiker på Kimitoön.

Hur stor prestigeförlust är det här för partiet och kommer det att ha några följder med tanke på kommunalvalet?

- Det är mycket tråkiga nyheter men jag hoppas att väljarna inser att det handlar om enskilda personers handlingar och inte något som gjorts av eller för partiet, säger Edmark. Jag hoppas man kan skilja på de här sakerna och att det inte stör den kommande valrörelsen.

Artikeln uppdaterad 14:55 med kommentar av Michael Oksanen och Ghita Edmark.

Diskussion om artikeln