Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den som spar, den har – Pargas IF:s skidsektion byter ut sågspånet mot isoleringsmattor för att skydda sparsnön

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 10:28.
Patrick Johansson står framför en stor snöhög.
Bildtext Patrick Johansson tycker att arbetet med att täcka snöhögen gått smidigt.
Bild: David Fagerudd

Piffens skidsektion har skaffat isoleringsmattor för att skydda sparsnön

4:57

Skidsektionen vid Pargas idrottsförening har i år tagit sig an ett nytt projekt för att spara snö från den här vintern till nästa skidsäsong. Tidigare har föreningen sparat snön under sågspån, men i år blir det nya snölagringsmattor som ska bevara snön för skidfanatikerna att använda nästa säsong.

Enligt sektionsordförande, Patrick Johansson, var införskaffningen av snölagringsmattorna en nödvändighet det här året av den orsaken att de ändå skulle ha varit tvungna att köpa in en hel del sågspån, vilket också kunde bli rätt dyrt.

- Om vi vill åka skidor i Pargas i december och januari, är det tvunget att använda sparsnö. Utan den skulle vi inte i år heller fått åka skidor i december och januari, berättar Johansson.

Fastän resultaten från den slutliga mätningen inte ännu kommit in har det uppskattats att snöhögen är cirka 4000 kubikmeter stor. Detta motsvarar i sin tur ungefär 1,5 kilometer av skidspår, beroende på hur snön sprids ut.

Stor snöhög. Snön sparas av skidåkare för att användas nästa säsong.
Bildtext Snöhögen uppskattas vara 4000 kubikmeter stor.
Bild: David Fagerudd

- I fjol byggde vi också en rullskidsbana med asfaltbotten och tack vare den så behövs mindre snö när vi sen drar skidspår över, kommenterar Johansson.

Vad gör de nya mattorna överlägsna det gamla sågspånet?

Isoleringsmattorna är konstruerade av polyuretanskivor täckta i presenning. De håller inte endast solen borta från snön, men också vattnet.

- Med de här nya plattorna så kan vi räkna med både en bättre kvalité på snön och dessutom så minskar svinnet med ungefär hälften, säger Johansson

Mattorna är också lättare att täcka över snön. Allt kan göras med handkraft och inga maskiner behövs.

Investeringen i mattorna är ingen liten en för föreningen. Totalkostnaden ligger på ungefär 30 000 euro. Den här kostnaden står skidsektionen för själv, men de har också lyckats hitta några samarbetspartners för att hjälpa till med att täcka den kostnaden.

För övrigt är Patrick Johansson glad över hur arbetet med att täcka snöhögen gått. Då det här ändå är första gången som man använder isoleringsmattor av den här sorten var han först lite fundersam över hur de skulle lyckas.

- Jag undrade om vi måste släpa upp mattorna med pistmaskin eller med fyrhjulingen, men vi har lyckats göra allt för hand och allt har gått riktigt bra.

Man på knäna rullar ut pappersliknande material.
Bildtext Ett tunnare poröst material rullas också över isoleringsmattorna
Bild: David Fagerudd

Diskussion om artikeln