Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inget tydligt stöd bland regeringspartierna för begränsningar av rörelsefriheten – SFP och Vänstern är mest kritiska

Från 2021
Uppdaterad 13.03.2021 16:48.
Poliser och bilar vid gränsen till Nyland.
Bildtext Begränsningar av rörelsefriheten över gränserna till Nyland i april 2020.
Bild: Petteri Juuti / Yle

De mindre regeringspartierna är mycket kritiska till begränsningar av rörelsefriheten för att hantera coronapandemin. Det visar en rundringning som nyhetsbyrån STT har gjort. Däremot säger SDP och Centern att sådana begränsningar kan bli nödvändiga.

STT har talat med riksdagsgruppernas ordförande. Av dem hör Anders Adlercreutz från SFP till de mest kritiska.

– Vi ställer oss med förbehåll till sådana här begränsningar. De är komplicerade, både i praktiken och på principplanet, säger Adlercreutz.

Också andra riksdagsledamöter inom SFP:s grupp har ställt sig kritiska när Svenska Yle bad om deras åsikter tidigare i veckan.

– Vi bor tätt i Helsingfors, men ser man hur det ser ut ute på gatorna så är det inte mycket folk i rörelse. Det finns utrymme här, sade Eva Biaudet (SFP) i samband med en borgmästardebatt i onsdags.

Arhinmäki: "Åtgärderna är inte proportionerliga"

Vänsterförbundets gruppordförande Paavo Arhinmäki är också mycket kritisk till begränsningar av rörelsefriheten.

– Det är alldeles för tidigt att föra den här diskussionen och vi har en enorm mängd andra åtgärder som vi kan göra innan vi är i den situationen. Jag anser att man inte kan begränsa så här grundläggande rättigheter. Åtgärderna måste stå i proportion till varandra och jag ser inte att de gör det, sade Arhinmäki i samband med borgmästardebatten.

De Gröna: "Man måste få träffa vänner i naturen"

På STT:s fråga svarar också De Grönas gruppordförande Emma Kari med en viss reservation.

– Ensamheten är ett verkligt problem och det kan inte vara så att man inte får träffa någon, ens om man tar en promenad i skogen, säger Kari.

Statsminister Sanna Marin sade i programmet Morgonettan på lördagen att hon hoppas att begränsningarna i rörelsefriheten inte blir aktuella, men att hon hellre tar en mer omfattande åtgärd om Finland är på väg att gå exempelvis samma väg som Estland.

Om Finland hade en lika stor smittspridning som Estland så skulle vi ha ungefär tio gånger fler smittade per dag.

Centern: "Vi får inte gå Estlands väg – begränsningar kan behövas"

Av de stora regeringspartierna är SDP och Centern minst kritiska till att begränsa rörelsefriheten. Men gruppordförandena säger att tröskeln är hög.

– Förstås hoppas vi att vi kan hålla smittan under kontroll med hjälp av nuvarande åtgärder, men om om situationen blir värre så kan man inte utesluta något alternativ, säger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

– Om de andra åtgärderna inte hjälper så måste vi ha begränsningar i rörelsefriheten. Det här är inte det första alternativet och det är inte önskvärt, men vi är av den åsikten att vi måste undvika att gå Estlands väg, säger Centerns gruppordförande Antti Kurvinen.

Artikeln är en omarbetad version av STT:s artikel.

Diskussion om artikeln