Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ligabucklan stannar i Borgå – Akilles bandymästare för andra året i rad: "Vi har litat på vårt spel hela säsongen"

Från 2021
Uppdaterad 13.03.2021 21:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Andra raka ligaguldet för Akilles – se höjdpunkterna från finalen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Borgå Akilles har tagit hem Bandyligan för andra säsongen i rad. Finländsk bandys stora dominant just nu tog ännu en finalskalp över Veiterä. "Jag visste att vi är starka om vi har tålamod och försvarar bra", säger Akilles Andreas Flinck till Yle Sporten.

Förra våren tog en 35 år lång guldtorka slut för Borgåbandyn. Förra året nappade Akilles både liga- och cupguld – nu har laget upprepat dubbeln.

Villmanstrandsklubben Veiterä har fått bevittna skapandet av Akilles titelsvit från närhåll. Akilles har nu slagit Veiterä i de två senaste ligafinalerna och tre senaste cupfinalerna.

I dagens match var det Veiterä som tog kommandot först. Landslagsstjärnan Eetu Peuhkuri hade bara minuter tidigare skadat baklåret, men i den 19:e minuten pangade han in 1–0 för gästerna.

Men Akilles vände matchen på fem minuter. Först kvitterade Akseli Laakkonen, son till legendaren Sami Laakkonen, och i den 24:e minuten gled lagkaptenen Rasmus Kettunen igenom Veiteräförsvaret och placerade säkert in tvåan.

Före pausen utökade Akilles ännu på hemmaledningen, då Andreas Flinck styrde in 20-årige Laakkonens skott.

Akillesspelare firar mål.
Bildtext Akilles vände snabbt.
Bild: Lehtikuva

Fjärde FM-guldet

Regnet i Borgå ledde till att isens skick inte var det bästa. Därför bjöd den andra halvleken mest på långbollar från båda håll.

– Jag var aldrig orolig. Jag visste att vi är starka om vi har tålamod och försvarar bra. Det gällde snarare för dem att komma på något nytt för att rubba oss, jag litade till 100 procent på oss i dag, säger Andreas Flinck till Yle Sporten.

Akilles försvarade disciplinerat och den andra halvleken bjöd inte på fler fullträffar. FM-guldet är klubbens fjärde. Borgåklubben förlorade inte en enda match i slutspelet, i grundserien kom det enda poängtappet mot just Veiterä.

– Vi ville satsa på vårt försvarsspel. Bara det håller och vi gör några mål framåt så skulle vi ha en bra chans till seger, konstaterar kapten Kettunen.

– Det känns mycket bra, vi har litat på vårt spel hela säsongen och här är resultatet, vad är bättre än det här, glädjer sig Flinck.

Programmet är inte längre tillgängligt
Flinck och Kettunen lyckliga efter guldet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Experten: "Akilles är mer professionella nuförtiden"

Borgålagets chefstränare Jari Hyttinen var salig efter guldet.

– Det kan inte kännas så mycket bättre. Vi har arbetat hektiskt och jag tycker vi förtjänar det här. För ett par år sedan skulle jag inte ha trott att vi de kommande två åren alltid ska ta hem grundserien, cupen och ligaguldet, sa Hyttinen i tv-sändningen.

– Vi har varit en bra förening i över tio år och varit nära flera gånger. Nog måste man erkänna att Jari hämtade det lilla som fattades hit, tycker Flink.

– Vi har jobbat så hårt på den mentala sidan och särskilt den fysiska sidan, där kräver Jari väldigt mycket av oss.

Akilles lagbild.
Bild: Lehtikuva

Yle Sportens expertkommentator Tomi Tukiainen tycker att det skett stora förändringar i klubben – och det har banat väg för framgångarna.

– Som förening har Akilles blivit ner professionell, det gäller allt från ledningen till spelarna. Man har förändrats helt och hållet. De satsar på träning och har fått in mer sponsorpengar som möjliggör bättre träning.

– Om man ser på spelarmaterialet så är det ju inga större förändringar som skett, men man har haft bra juniorer som man faktiskt gett chansen i tid. Förr fick de unga inte samma möjligheter.

Bandyligan, final:

Akilles–Veiterä 3–1 (3–1)
18' Eetu Peuhkuri 0–1
20' Akseli Laakkonen (Matti Vainio) 1–1
24' Rasmus Kettunen (Casper Hänninen) 2–1
38' Andreas Flinck (Akseli Laakkonen) 3–1