Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera personer gripna efter stor minnesstund för mördade Sarah Everard i London

Från 2021
En kvinna omgiven av flera poliser. En av poliserna håller i kvinnans arm. Poliserna har munskydd.
Bildtext Fyra personer greps i demonstrationerna.

Brittisk polis har fått motta kritik efter att de på lördag kväll tog till hårdhandskarna mot demonstranter som hade samlats för att hedra den mördade Sarah Everards minne. Fyra personer greps i samband med demonstrationen.

Polisen hade förbjudit folk från att samlas på gatorna med hänvisning till coronapandemin.

En del minnesstunder hade flyttat till nätet men ändå samlades några hundra personer i Clapham Common i södra London där Everards försvann för en vecka sedan.

33-åriga Everards hittades senare mördad i en skog i Kent. En polis misstänks för mordet.

Arrangörerna ville ordna coronasäker demonstration

Organisatörerna bakom minnesstunden säger till tidningen Guardian att polisen var svår att samarbeta med innan demonstrationen.

Polisen ska till en början ha varit villig att diskutera men senare slagit dövörat till då organisatörerna försökte få instruktioner om hur minnesstunden kunde ordnas coronasäkert.

Aktivistgruppen Reclaim these streets uppger att de på fredagen fick höra att organisationen får 10 000 euro böter för varje minnesstund som arrangeras.

Aktivisterna samlade därefter på bara en timme ihop nästan 35 000 euro i donationer för att betala för eventuella rättsliga åtgärder.

En polis ser ut att knuffa undan en demonstrant.
Bildtext Enligt demonstranterna tog polisen till onödigt våld under demonstrationen.

Hundratals samlades trots förbud

Trots polisens anvisningar om att människor inte får samlas, tog sig flera hundra personer till Clapham Common på lördagskvällen för att tända ljus och lägga ner blommor för att hedra Everards minne.

En stor del av deltagarna var kvinnor och en del bar på skyltar med texter som påminde om att Everard "bara ville promenera hem" då hon kidnappades. Andra ropade slagord mot polisen.

"Det är ironiskt. Polisen släpar iväg kvinnor som är här för att hedra en kvinna som blev släpad från gatan" sa 62-årige Deborah Bestwick till tidningen Guardian.

Polisen bad demonstranterna på Twitter att återvända hem eftersom demonstrationen inte är säker ur coronasynvinkel. Enligt polisen gick det inte att hålla säkerhetsavstånd i parken.

När demonstranterna inte lydde började poliserna enligt BBC lyfta in demonstranter i polisbilar för att köra bort dem. Åtminstone fyra personer har gripits.

Enligt den feministiska aktivistgruppen Sisters Uncut ska polisen ha behandlat demonstranterna onödigt hårdhänt.

Poliser på rad framför ett hav av blommor. På bilden ses också havet av demonstranter.
Bildtext Hundratals demonstranter samlades i Clapham Common.

Demonstranterna får politiskt stöd

Storbritanniens inrikesminister Priti Patel kräver en utredning om polisens ageranden i Clapham Common på lördagskvällen

Också Londons borgmästare Sadiq Khan uppger på Twitter att han kontaktat polisen och bett om en förklaring.

Enligt Khan ska polisen övervaka att coronarestriktionerna följs men på lördagen tog polisen till onödigt hårda metoder i arbetet.

En del röster vill också se Storlondons polischef Cressida Dick avskedad.

Premiärminister Boris Johnson uppger att han och hans fru Carrie Symonds deltog i minnesstunden på distans.

"Jag ska göra allt jag kan för att gatorna ska vara säkra och för att se till att flickor och kvinnor inte råkar ut för trakasserier och våld", skriver han på Twitter.

Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge, ska också ha lagt ned en bukett blommor i Clapham Common på lördagseftermiddagen.

Källa: AFP, Guardian, BBC

Diskussion om artikeln