Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myanmars skuggregering uppmanar till ”revolution” mot militärjuntan – befaras trappa upp våldet

Från 2021
Uppdaterad 14.03.2021 13:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Ledningen för Myanmars så kallade skuggregering uppmanar folket att göra revolution mot militärjuntan.

Uppmaningen publicerades på sociala medier på lördagen. Skuggregeringen består av personer från Myanmars folkvalda parlament. De håller sig gömda för militären.

En av Myanmars civila ledare, vice presidenten Mahn Win Khaing Than, säger på sociala medier och på skuggregeringens hemsida att han stöder en ”revolution” mot militärjuntan.

– Vi kapitulerar inte inför en orättvis militär, vi formar själva vår framtid med förenade krafter. Vårt uppdrag måste slutföras.

Det är den mörkaste stunden för nationen och vi närmar oss gryningen

― Mahn Win Khaing Than

I slutet av sitt videotal höll han upp tre fingrar i en hälsning - en gest som används som symbol för motståndet mot militärstyret.

Gårdagens utspel var det första offentliga framträdandet från någon från den gripna ledaren Aung San Suu Kyis demokratiska parti NLD sedan militärkuppen den 1 februari.

Det är fortfarande oklart var en del av de ledande tidigare politikerna befinner sig. Många av dem greps och sattes i husarrest i samband med kuppen.

Militärens våld håller inte folket borta från gatorna

Minst 80 personer har dödats i samband med våldsamheter sedan militärjuntan tog makten i Myanmar i början av februari. Över 2 100 människor har gripits.

Här begravs en 21-åring som dödades i samband med att militären öppnade eld mot demonstranter i Mandalay 13.3.2021
Bildtext Här begravs en 21-åring som dödades i samband med att militären öppnade eld mot demonstranter i Mandalay 13.3.2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Militärens brutala våldsmetoder har inte hållit folket borta från gatorna. Antalet demonstranter ökar och protester förekommer i hela landet.

En rad länder har gått ut och fördömt militärkuppen och kräver att demokratiskt valda ledare får tillbaka makten i Myanmar - men de har dock hittills talat för döva öron. Militärjuntan lyssnar inte.

Demonstranter trampar på bilder av militärregimen i Myanmar
Bildtext Demonstranter trampar på bilder av militärregimen i Myanmar.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hittills har myanmarierna demonstrerat fredligt. Det finns ändå nu en risk för att uppmaningen till revolution kan tolkas så att folket börjar besvara militärens brutala våldsmetoder på liknande sätt.

Källor: AP, Reuters, SR

Diskussion om artikeln