Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pånyttfött Finland bjöd upp till kamp i EM-kvalet – hade Schweiz i gungning ända till slutet: "Ett stort steg framåt"

Från 2021
Uppdaterad 14.03.2021 21:49.
Max Granlund skjuter ett skott.
Bildtext Max Granlund var glödhet och satte tio mål mot Schweiz.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland blev utspelade hemma mot Schweiz på torsdagen. Borta mot samma nation blev det en ny förlust – men med hedern i behåll. Handbollsherrarna stod för en kanoninsats och kunde gott och väl ha förtjänat mer än noll poäng.

Första halvan av handbollsherrarnas kval till EM 2022 bjöd på deppiga förluster Danmark, Nordmakedonien och Schweiz i tur och ordning.

Dagens insats gav en positiv eftersmak. Finland hade hittat botemedel på den schweiziska anstormningen tidigare i veckan och dagens kvalmatch i Schaffhausen blev en nagelbitare.

– En väldigt bra laginsats av allihopa. Vi gjorde många nya saker som vi övat på under veckan, sådant som vi inte fick till i förra matchen. Nu såg man bra kämpatag hela matchen. Det var synd att vi inte fick poäng, men det här var ett stort steg framåt, hyllar storskytten Max Granlund i Yle Sportens intervju efter matchen.

Granlund tog vara på sina lägen

Schweiz drog tidigt ifrån med ett par mål, men Finland höll jämna steg och var ikapp halvvägs i halvleken.

Jämfört med torsdagen såg det schweiziska försvaret betydligt mer sårbart ut i dag och spelare som Max Granlund utnyttjade det till fullo. I den första halvan nätade Dickenstjärnan på alla sina sex skott och Schweiz ledde bara med 18–16 i paus.

– Jag kan inte vara annat än nöjd med mig själv, skotten satt bra i dag. Jag fick kasten vridna i rätt hörn och det känns bra, tycker Granlund.

Alen Milosevic störs av det finländska försvaret.
Bildtext Finländska försvarsspelet var på en annan nivå än i det förra kvalmötet mot Schweiz.
Bild: imago images/Just Pictures/ All Over Press

Spännande ända till slutet

Till den andra halvleken kom gästerna med en minst lika bra inställning – och de blåvita var snabbt ikapp.

Då hemmalaget åter ledde med ett par bollar knappt halvvägs i den andra halvleken tog huvudtränaren Ola Lindgren timeout. Svensken försökte lugna ned finländarna, och det gav effekt. Efter ett mål av Robin Sjöman och två av Ian Martin ledde Finland plötsligt med 26–25.

– I den här matchen var vi mer bestämda mot mål. Vi satte tryck på rätt positioner och spelade mycket med sju mot sex.

– I försvaret var det enorma skillnader jämfört med senast, speciellt i andra halvleken. Vi spelade mer med Benjamin (Helander) som etta och det gjorde dem stressade, berättar Granlund.

Finland lyckades bättre med att hålla storstjärnor som Andy Schmid och Alen Milosevic i styr i dag. Ändå var det just Schmid som såg till att värdarna var i förarsätet med drygt fem minuter kvar.

Robin Granlund stöter till Nik Tominec.

"Vi skapade massor av lägen"

Lindgren försökte igen lugna ned laget med en timeout. Direkt därefter pangade Benjamin Helander in två bollar och Filip Söderlund fick chansen att kvittera till 31–31 – men stoppades av den storspelande hemmamålvakten Leonard Grazioli.

– Det här var ett annorlunda Finland än i de tidigare matcherna. Det här var ett Finland som jag gillade, kommenterade Lindgren i handbollsförbundets pressmeddelande.

– Det var mycket nytt i vårt spel som fungerade och det är bra för framtiden. Dessutom gjorde vi 30 mål, vilket är sällsynt för ett finländskt landslag.

Schweiz klarade sig undan med blotta förskräckelsen och vann med 32–30, efter att Helander dragit på sig en utvisning på slutet.

– Det är svårt att säga vad som avgjorde. Vi skapade massor av lägen och det är klart att man alltid kan sätta in någon boll till, men det var väldigt nära och man kan inte vara annat än nöjd med resultatet, funderar Granlund.

– Vi har mött på mycket tuffa motståndare i kvalet. Många av våra matcher har inte varit bra, men i dag gjorde vi framsteg.

Finlands EM-kval fortsätter den 28 april, då man tar emot gruppettan Nordmakedonien.

EM-kvalet i handboll:

Schweiz–Finland 32–30 (18–16)

Schweiz: Andre Schmid 14, Lenny Rubin 5, Marvin Lier 4, Cédrie Tynowski 3, Nicolas Raemy 3, Roman Sidorowicz 2, Samuel Röthlisberger 1.

Finland: Max Granlund 10, Ian Martin 7, Benjamin Helander 6, Robin Sjöman 4, Roni Syrjälä 2, Teemu Tamminen 1.

Danmark–Nordmakedonien 37–21 (17–10)

TabellMatcherPoäng
Nordmakedonien36
Danmark34
Schweiz44
Finland40

Diskussion om artikeln