Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk succé i skidskyttestafetterna trots att ledarna var i karantän – reservåkarna tog tränarnas platser: "Vi hade bra koll"

Från 2021
Uppdaterad 14.03.2021 18:59.
Sebastian Samuelsson pustar ut.
Bildtext Sebastian Samuelsson spurtade Sverige till seger i singelmixedstafetten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trots att tränarna satt i karantän hade de svenska skidskyttarna en succédag i Nove Mesto. En tredjeplats och en förstaplats blev deras saldo i mixedstafetten respektive mixedstafetten på söndagen. Finland hade en blek stafettdag i Tjeckien.

Den svenska tränaren Mathias Nilsson fick ett positivt testsvar på lördagskvällen och hela Sveriges landslagsledning sattes därefter i karantän som försiktighetsåtgärd.

Åkarna påverkades däremot inte. De idrottare som inte åkte i stafetterna fick därför ta tränarnas platser vid skjutvallen och längs spåret.

Tränarnas frånvaro verkade inte störa svenskarna. I mixedstafetten blev det en tredjeplats för de blågula. Norge vann överlägset.

– Vi är så nöjda. De gör oss jättestolta. Vi sa det, det här är en coachseger, sa Mona Brorsson, en av dem som fungerade som ledare, till SVT.

Motståndare och funktionärer erbjöd hjälp åt de tränarlösa svenskarna.

– De andra som är här är väldigt måna om att vi har koll på läget. De har kommit fram och frågat om vi behöver stöd. Men vi hade bra koll.

Finländska herrarna fick inte åka alls i mixedstafetten

Ännu bättre gick det i singelmixedstafetten. Påhejade av lagkamrater vann Sebastian Samuelsson och Linn Persson loppet, efter att Samuelsson knäckt Norges Sturla Holm Lægreid på upploppet.

– Jag och Linn hade absolut inte vunnit den här stafetten om det inte var för att de andra i laget ställt upp, hyllade Samuelsson.

I mixedstafetten fick de finländska herrarna Jaakko Ranta och Tuomas Harjula inte åka alls. Mari Eder bommade en gång, medan Natassia Kinnunen bommade tre skott och blev varvad.

Suvi Minkkinen och Tero Seppälä bommade sammanlagt åtta gånger i singelmixedstafetten, och förde Finland till 13:e plats. Duon förlorade med närmare två minuter till Sverige.

Resultat, mixedstafett 4x6 km:

1) Norge 1.01.24,1 (0+4)
(Tiril Eckhoff, Marte Olsbu Röiseland, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø)
2) Italien +1.08,7 (0+10)
(Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Dominik Windisch, Lukas Hofer)
3) Sverige +1.22,7 (0+10)
(Elvira Öberg, Anna Magnusson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma)
...
25) Finland +1 varv (4+12)
(Mari Eder, Nastassia Kinnunen, Jaakko Ranta, Tuomas Harjula)

Resultat, singelmixedstafett:

1) Sverige 37.41,4 (0+2, 0+5)
(Linn Persson, Sebastian Samuelsson)
2) Norge +1,5 (0+2, 0+4)
(Ingrid Landmark Tandrevold, Sturla Holm Lægreid)
3) USA +26,1 (0+1, 0+6)
(Susan Dunklee, Sean Doherty)
...
13) Finland +1.49,1 (0+3, 0+5)
(Suvi Minkkinen, Tero Seppälä)