Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands viktiga valår 2021 sparkar igång – svåra bakslag för Angela Merkels CDU i delstatsval

Från 2021
Uppdaterad 14.03.2021 23:41.
Winfried Kretschmann röstar.
Bildtext Enligt de första prognoserna kommer valsegern i Baden-Württemberg att gå till de gröna med den sittande regeringschefen Winfried Kretschmann i spetsen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bland förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater hade många hoppats på en bättre inledning på det viktiga valåret 2021. I söndagens två delstatsval backar CDU ändå rejält i jämförelse med valen för fem år sedan. I båda delstater kan partiet komma att hamna utanför regeringen.

De sista veckorna före söndagens val i de sydvästtyska förbundsländerna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz har varit plågsamma för kristdemokratiska CDU.

Partiets ministrar har stått i centrum för den alltmer ljudliga kritiken mot hur man i Tyskland hanterar coronapandemin. Det handlar bland annat om den långsamma vaccineringstakten och problem med att få fram snabbtester.

Under den gånga veckan har också två kristdemokratiska förbundsdagsledamöter stått i rampljuset för att i början av coronakrisen ha kammat hem hundratusentals euro på affärer med munskydd.

En tredje kristdemokrat tvingades under veckan lämna sin post i förbundsdagen efter att det hade blivit klart att han hade tagit emot pengar för lobbyarbete för Azerbajdzjan och en rad andra länder.

Allt det här verkar nu återspegla sig i valresultaten i de två delstaterna.

Gröna igen valsegrare i Baden-Württemberg

Enligt de första prognoserna kommer valsegern i Baden-Württemberg att gå till de gröna med den sittande regeringschefen Winfried Kretschmann i spetsen.

De gröna väntas få omkring 33 procent av rösterna. Kristdemokratiska CDU ligger med knappa 24 procent på en andra plats i prognosen, men partiet backar med över tre procentenheter jämfört med valet 2016.

Kristdemokraternas förlust skulle sannolikt ha varit ännu större om inte en stor del av väljarna på grund av coronan hade brevröstat på förhand. Många väljare hade redan avgivit sin röst innan skandalen kring munskydden tog fart.

Tredje största parti i delstaten blir socialdemokratiska SPD med omkring elva procent av rösterna. På fjärde plats ligger liberala FDP.

Det högerpopulistiska partiet AfD ser ut att backa med över fem procentenheter och landar i det här skedet på knappa tio procent.

Om prognoserna stämmer betyder det att de gröna nu kan bilda regering antingen tillsammans med CDU eller tillsammans med socialdemokraterna och liberalerna.

Där regeringschefen Kretschmann helst skulle fortsätta tillsammans med CDU finns inom det gröna partiet en viss vilja att försöka få ihop en koalition med SPD och FDP.

Det senare alternativet har gällt som något av ett skräckscenario inom CDU, eftersom en regering bestående av de gröna, SPD och FDP på så sätt kunde bli en mer attraktiv regeringskoalition också på förbundsnivå i Berlin.

Malu Dreyer och hennes man.
Bildtext Rheinland-Pfalz sittande regeringschef Malu Dreyers (till vänster) socialdemokrater får enligt prognoserna omkring 34 procent av rösterna.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH/All Over Press

Socialdemokraterna starkast i Rheinland-Pfalz

De tre nämnda partierna har under ledning av socialdemokraterna redan under de senaste fem åren suttit på regeringsmakten i förbundslandet Rheinland-Pfalz.

Utgående från de första prognoserna ser det nu ut som om den nuvarande regeringskoalitionen kunde fortsätta.

Den sittande regeringschefen Malu Dreyers socialdemokrater får enligt prognoserna omkring 36 procent av rösterna och ligger klart före CDU som enligt prognoserna landar på knappa 27 procent.

CDU backar därmed med nästan fem procentenheter jämfört med valet 2016.

I Rheinland-Pfalz gör de gröna ett bra val och landar i prognoserna på omkring nio procent av rösterna. I det förra valet kom man med nöd och näppe över röstspärren på fem procent.

Också i Rheinland-Pfalz tappar det högerpopulistiska AfD rejält med röster och ligger för tillfället på 8,5 procent.

Får Laschet ge upp kanslerkandidaturen?

För kristdemokratiska CDU är resultaten i söndagens val definitivt inte den start man ville ha på det i Tyskland mycket viktiga valåret 2021. I Tyskland hålls utöver valen i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz ytterligare fyra delstatsval.

Det viktigaste valet hålls ändå den 26 september då man i Tyskland väljer en ny förbundsdag och därigenom också en efterträdare till Angela Merkel.

För CDU:s del ska man efter dagens val, efter en långt utdragen process, nu välja vem som kommer att bli kristdemokraternas kandidat till förbundskanslerposten och på så sätt också Merkels möjliga efterträdare.

Valet står mellan den nyvalde CDU-chefen Armin Laschet och bayerska CSU:s ordförande Markus Söder.

För Laschet kan de svaga valresultaten nu bli ödesdigra med tanke på kandidaturen. I motsats till Laschet belastas inte CSU-chefen Söder direkt av CDU:s förluster i Baden-Württemberg eller Rheinland Pfalz.

Också i opinionsmätningarna ligger bayraren före Laschet. Att CDU-chefen kommer att bli kristdemokraternas kandidat till kanslerposten är därför i det här skedet allt annat än självklart.

Diskussion om artikeln